Američka autorka i motivaciona govornica Lujza Hej govorila je kako prekomerna težina predstavlja, na podsvesnom nivou, vid zaštite. Kada ste nesigurni ili uplašeni, tražite ovakvu vrstu zaštite. Možda ste ljuti na sebe što ne izgledate onako kako želite i osećate se krivim zbog prekomernog unosa hrane. Zapravo se u vašem životu događa ili se dogodilo nešto što vas čini nesigurnim i nezaštićenim.

Možete da se borite sa viškom kilograma 20 godina, ali ćete postići vrlo malo ako ne otklonite uzrok. Ako imate višak kilograma, ostavite to po strani (jer to je samo posledica) i prvo se pozabavite drugim problemom - onim unutrašnjim glasom koji kaže: "Treba mi zaštita. Nesigurna sam."

Nemojte da se uznemirite ako težina ostane ista, jer ćelije reaguju na vaše misaone obrasce. Kada potreba za zaštitom nestane ili kada se ponovo osećate sigurno, promeniće se i vaše ponašanje, način života, razmišljanje, a samim tim i ishrana i težina.

Počnite da menjate svoj obrazac razmišljanja. Ako imate kompulsivnu naviku u bilo kom području života, ne razmišljajte o tome koliko ste užasni, već umjsto toga razmislite zašto je ta navika potrebna vašoj podsvesti. Razmislite šta je to iznutra što vas podstiče da grickate bez osećaja gladi, noću ili posežete za slatkišima nakon jela... Sve je u vama i sve što krijemo u sebi utiče na naše zdravlje, raspoloženje i kvalitet života.

Izvor: Sensa.hr