Period menopauze svaka žena oseti na svoj način. U tome veliku ulogu igra psihofizičko stanje, razumevanje okoline, ali i ženina fleksibilnost i želja da radi na sebi i da menjanjem životnih navika olakša promenu kroz koje prolazi.

Što se savremene žene i menopauze tiče, moram priznati da su se simptomi dosta pooštrili i teško je raditi sa njima ako ih ne osvestimo. Zašto? Zato što je u današnjem vremenu, čini mi se, više nego ranije, prisutan taj teror večne mladosti ili određenog izgleda lica i tela u koji svaka žena “mora” da se uklopi. Zato ću se truditi da manje pričam o vežbama i zdravoj ishrani, suplementaciji (to su saveti koji su na jedan klik svakome dostupni) i da se bavim onim dubinskim, onom pričom ispod priče, onim razlozima i uzrocima o kojima se ćuti a u čijem razumevanju leži sve.

Ciklus:

Prve promene koje žena oseti svakako su vezane za ciklus. Proizvodnja estrogena i progesterona postepeno opada i to se na prvom mestu odražava na ciklus žene. Menstruacije mogu biti oskudnije, produžene, neredovne, ili pak obilnije od onoga na šta ste do sada navikli. Mnoge fiziološke promene kroz koje organizam prolazi rešićete posetom ginekologu.

Valunzi:

Valunzi uglavnom nastaju noću, tokom sna, i uglavnom su praćeni pojačanim znojenjem. Probajte da smanjite začinjenu hranu, alkohol i kofein. Istraživanja su pokazala da svega 10% Kineskinja i Japanki oseća valunge, dok čak 75% žena u Americi ima ovaj problem. Hrana životinjskog porekla znatno utiče na varijacije hormona koji prave problem ženama. Takođe, u starim majanskim spisima ne postoji termin za valunge: to se može povezati i sa hranom baziranom na kukuruzu, pasulju, paradajzu, batatu, rotkvicama i povrću, sa vrlo malo mesa i mlečnih proizvoda.

Suvoća vagine:

PH vagine je direktno uslovljen ženinim hormonalnim stanjem pa se promene mogu osetiti i u vidu osećaja suvoće, svraba, peckanja ili neprijatnosti prilikom seksualnih odnosa. Ovaj problem se lako rešava brojinim kremama i lubrikantima. Takođe, tu su i vaginalete sa laktobacilima, ali i čaša soka od brusnice uveče.

Gojaznost:

Probelemi sa kilogramima rešavaju se promenom ishrane i fizičkom aktivnošću. Redovna fizička aktivnost takođe će pomoći i kod osteoporoze. Tridesetominutno svakodnevno vežbanje (od šetnje do treninga) učiniće ogromnu promenu za vaše raspoloženje i stanje organizma. Ipak, nemojte gledati popreko to malo sala na stomačiću koje možda ranije niste imali. Ono sada obavlja važnu funkciju - zapravo, ja bih ga nazvala “treći jajnik”jer svojim postojanjem delimično zamenjuje ulogu jajnika koji prestaju sa radom.

Nesanica:

San rešava mnoge emotivne i fiziološke procese u našem organizmu. Za san je odgovoran hormon melatonin, koji se, ukolko problem sa spavanjem postoji, može uzimati I u vidu suplementacije. Za dobar san je važno ograničiti gledanje telefona i televizora bar sat vremena pred san, provetrena prostorija, čaj sa umirujućim dejstvom (poput valerijane ili matičnjaka). Knjiga, molitva ili meditacija (šta god da je blisko vašem senzibilitetu) bolje uspavljuju nego svetlo elektronskih uređaja.