Trend za hranom sa niskim sadržajem masti iz 80-ih i 90-ih godina možda je imala dobre namere, ali današnji zdravstveni radnici veruju da je donela više štete nego koristi. Iako je ideja bila smanjenje kalorija, sada znamo da to nije baš tako.

Neke masti, poput omega-3 masnih kiselina i mononezasićenih, imaju ogromne zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje upale i doprinos zdravlju srca. Bez obzira na vrstu, mast nije „prljava“ reč – to je makronutrijent neophodan za ljudski život. 

Međutim, neki proizvođači hrane nastavljaju da prave verzije svojih proizvoda sa niskim sadržajem masti, koje su ustvari veoma nezdrave.

Preliv za salatu sa niskim sadržajem masti

Ako niste pažljivi pri sipanju, preliv za salatu može lako da doda mnogo kalorija jer se većina pravi od ulja. Budite oprezni sa prelivima sa niskim sadržajem masti. Neki nadoknađuju nizak sadržaj masti dodavanjem zaslađivača i skroba, ali i dugačkom listom veštačkih boja i konzervansa.

Konzervirana supa sa niskim sadržajem masti

Samo zato što je supa "lagana" ne znači da je dijetalna. Mnoge supe iz kesice su pune natrijuma i imaju izuzetno malo proteina, pa napravite svoju supu kod kuće i izbegavajte one iz konzerve.

Integralne grickalice

Iako nemasni čips, perece ili grickalice mogu imati manje kalorija od njihovih verzija sa visokim sadržajem masti, jedna stvar se ne menja: ove namirnice su visoko obrađene. Da biste bili pametan i zdrav potrošač, pogledajte etikete da vidite šta je na njima. Pročitajte na ambalaži tačne sastojke, piše sajt Csid ro.

Saznajte koja je tajna ljudi koji žive preko 100 godina.

BONUS VIDEO:

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh

Sensa/A.S.