Plave oblasti su regioni širom sveta u kojima žive najdugovečniji ljudi. Na primer: Okinava (Japan), ostrvo Ikarija (Grčka), Sardinija (Italija), Nikoja (Kostarika) i Loma Linda (Kalifornija, SAD).

U ovim oblastima, glavni fokus je na ishrani hrane bogate hranljivim materijama, kao što su povrće, voće, integralne žitarice i nemasni proteini, kao i na drugim aspektima zdravognačina života, kao što su redovna fizička aktivnost, upravljanje stresom i aktivna društvena zajednica. Stanovnici ovih krajeva često jedu papaju, voće koje ima dosta dobrobiti.

Koje su prednosti papaje?

Puno je hranljivih materija, uključujući magnezijum, kalijum, folnu kiselinu, likopen i vitamine A, C, E i K. Takođe sadrži gvožđe i kalcijum.

Papaja je fantastičan izbor voća, odličan je izvor raznih fenolnih jedinjenja, flavonoida, navode stručnjaci. Izvor je antioksidanata, kao što su vitamin C i beta-karotena. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, koji mogu izazvati oštećenje ćelija i prevremeno starenje.

Zbog visokog sadržaja vitamina C i drugih esencijalnih hranljivih materija, podržava imuni sistem, pomažući telu da se bori protiv infekcija. Takođe ima veliku količinu kalijuma, koji može da snizi krvni pritisak, povoljno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema, piše sajt Andreea Raicu.

Papaja sadrži enzim koji se zove papain, koji pomaže u razgradnji proteina i poboljšava varenje. Zdrav sistem za varenje je ključan za pravilnu apsorpciju hranljivih materija i eliminaciju toksina iz tela.

Preporučuje se konzumiranje papaje kada je dobro zrela (boja mora biti narandžasta), mekana i sočna, jer tada ima najviše vitamina. Takođe, nikada ne jedite semenke, jer mogu biti toksične.

Saznajte u čemu je tajna ljudi koji žive preko 100 godina.

BONUS VIDEO:

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh

Sensa/A.S.