Metabolizam se u osnovi odnosi na sve procese u telu koji pretvaraju kalorije iz hrane koju jedete u energiju koju telo može da koristi.

Fraza spor metabolizam često ukazuje da unutrašnji procesi funkcionišu na sporijem nivou i da se kalorije ne sagorevaju kako treba. Evo šta može da utiče na to.

Teško gubite kilograme

Usporen metabolizam sa sobom donosi dobijanje na težini - posebno oko srednjeg dela. Videćete da čak i uobičajene fitnes rutine i dijete koje su funkcionisale u prošlosti, sada nemaju nikakav uticaj. 

Nadimanje

Većina ljudi ima određene probleme sa varenjem, a uzrok baš može biti usporen metaoblizam. To može dovesti do bolova u telu, nedostataka hranljivih materija, umora i upale.

Hormonski disbalans

Kada je vaš metabolizam spor, hormonitakođe mogu da izađu iz ravnoteže. To uključuje hormone koji regulišu apeti , šećer u krvi, san i stres. Takođe suva koža i spor rast kose može biti pokazatelj poremećaja metabolizma.

Neravnoteža šećera u krvi

Znaci neravnoteže šećera u krvi uključuju žudnju za ugljenim hidratima i želju za jelom svakih nekoliko sati. U suprotnom ste konstatno nervozni igladni. Nakon što je šećer dostigao dno, ostaje vam reakcija niske energije, magle mozga i ogromne potrebe da odspavate za svojim stolom oko 15 časova.

Evo kako da ubrzate metabolizam.

Optimizujte svoj raspored ishrane

Izbegavajte da jedete kasno uveče. Ovo će pripremiti vaše telo za sagorevanje masti sledećeg jutra.

Takođe, pokušajte da jedete jedan do dva sata nakon buđenja. Naša tela su ujutru metabolički aktivnija (i spremnija da efikasno koriste kalorije). Ovo će vam pomoći da sprečite podmetanje šećera u krvi i rezultirajuće promene u energiji i raspoloženju.

Ako prestanete da grickate između obroka i jedete svakih četiri do šest sati, izbegavate konstantno povećanje insulina i dozvoljavate svom telu da uroni u vaše zalihe masti za energiju. Da biste zadržali žudnju, uverite se da imate vitke proteine; zdrave masti; i vlakna u svakom obroku. 

Pijte dosta vode

Pokazalo se da zadržavanje hidratacije ubrzava metabolizam do čak 30%. Suprotno tome, samo 2% dehidracije može narušiti vašu budnost, stvoriti nemogućnost fokusiranja i uzrokovati umora. Zato se pobrinite da pijete vodu tokom dana

Trenirajte

Ne morate da provodite sate na traci za trčanje. Preterane vežbe izdržljivosti kao što je trčanje na duge staze mogu zapravo dovesti do sloma i stresa na vaš imuni sistem. Posavetujte se sa fitnes trenerom oko kardio programa, piše sajt Mind body green.

Saznajte kojih 5 stvari poboljšavaju pamćenje.

BONUS VIDEO:

Vežba za ubrzanje metabolizma za žene starije od 50 godina Instagram/flipping50tv

Sensa/A.S.