Pri izvođenju ovog niza stoji se u mestu i važno je uskladiti disanje dok puštamo pokrete da teku i da se smenjuju jedan za drugim. Kako se pokreti nadovezuju, tako se stvara ritam koji pokreće i pravilno raspoređuje našu energiju i donosi nam smirenost i relaksaciju. Vežbe nam je pokazala Mirjana Milićević Tikvarević, tai ci i ci gong instruktor.

Zašto je forma šibaši specifična?

Forma šibaši (Shibashi) je specifična po tome što je zapravo kombinacij­a tai čija i či gonga. U tai čiju postoje različiti stilovi (Yang stil, Wu Dang, Snake...). Sve forme se izvod­e u pokretu, za razliku od či gonga koji se, uglavnom, radi u stojećem položaju, u mestu. Šibaši forma se radi u mestu a sastoji se od najlepših pokreta jang stila i či gonga.

S obzirom na to da se radi u mestu, lakše se i brže uči od drugih formi, a rezultati vežbanja su jednaki rezultatima drugih formi. Sastoji se od 18 pokreta koji se rade sa ponavljanjima. Kao i u či gongu i tai čiju, naučimo pre svega pravilan stav, pravilno držanje tela bez kog nije moguć neometan protok energije. Naučimo kako da stabilno stojimo, da se "ukorenimo" i kako da pravilno dišemo.

Kome je posebno preporučujete i zašto?

Kao i za sve druge forme, i za ovu ne postoje nikakva ograničenja za vežbanje u smislu godina starosti, kondicije ili fizičkih predispozicija. Zbog toga što se lako i brzo uči, preporučila bih je posebno onima koji pogrešno misle da ne bi mogli da savladaju neku od klasičnih formi tai čija. Da počnu sa njom i tako osveste svoje potencijale, ali i onima koji nemaju mogućnosti da redovno i u dužem periodu pohađaju časove. Za kratko vreme je mogu savladati i onda samostalno vežbati.

PageBreak

Šibaši vežbe
Dalibor Danilović Šibaši vežbe 2

Vežba protiv anksioznosti i glavobolje

Pokret Let kao guska se izvodi tako što prvo zauzmemo osnovni tai či položaj - Wuji stav.

Stopala su u širini ramena koja su opuštena dok su ruke opuštene sa dlanovima okrenutim prema butinam­a. Brada je blago uvučena a kolena blago savijena.

Uz udah lagano odignite pete od zemlje i istovremeno lagano širite ruke kao krila. Laktovi su blago povijeni a ramena opuštena.

Uz izdah se lagano vratite u prvobitan položaj. Ovaj položaj oslobađa od anksioznosti i glavobolje. Dok se izvode pokreti šibaši forme koristi se abdominalno disanje tj. disanje iz stomaka. Udahnemo na nos i izdišemo na usta a taj dubok udah bi trebalo do maksimuma da iskoristi kapacitet naših pluća. Pokret dijafrag­me pri disanju će proširiti donji stomaka pri udisaju i kontrahovati ga pri izdisaju.

Uvrtanje struka i guranje ruku: Povucite ruke do struka sa dlanovima okrenutim na gore. Lagano se iz struka okrenite na levo dok izdišete. Desnu ruku sa dlanom otvorenim ka napred gurajte lagan­o ispred sebe na nivou grudi. Uz udah se lagano vratite u centar. Isti niz pokreta radimo i na desnu stranu. Vodimo računa da disanje sinhronizuje pokrete. Ovaj pokret poboljšava varenje, pozitivno utiče na želudac i slezinu, jača struk i povećava izdržljivost.

PageBreak

Šibaši vežbe
Dalibor Danilović Šibaši vežbe 3

Vežba protiv nesanice

Udaranje se izvodi tako što zauzmemo osnovni Wuji stav i ruke savijemo u nivou struka sa pesnicama okrenutim ka gore.

Dok izdišemo desnu ruku ispravljamo i podižemo do nivoa grudi i okrećemo pesni­cu na dole.

Uz udah ruku lagano vraćamo u prvobitan položaj. Isto radimo i sa drugom rukom lagano prateći ritam udaha i izdaha.

Ova vVežbežba povećava kapacitet pluća, utiče pozitivno na nerv­ni sistem i smanjuje učestalo­st i intenzitet nesanice.

Tai či za bolji san

Praktikovanje šibaši forme podrazumeva izvođenje 18 pokre­ta ali ne očekuje se od poče­tnika da odmah zapamte sve pokrete.

Za početak je dovoljno ponavljati nekoliko njih i lagano ih povezivati u celinu.