Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 vežbe za jačanje intuicije

Dobar instinkt će vam reći šta da radite mnogo pre nego što vaša glava shvati o čemu je reč. Evo nekoliko vežbi koje izoštravaju intuiciju...

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Vežba povezivanja sadašnjosti s prošlošću

Setite se nekog važnog predmeta iz detinjstva (plišanog medvedića, šoljice za mleko, najdražih cipela...). Kad počnete o njemu da razmišljate, shvatićete koliko asocijacija budi. Vidite li svaku sitnicu i osećate li isto što ste osećali u trenutku kad ste taj predmet držali u rukama kao dete?

Koliko je još zaboravljenih uspomena u vama probudila i sama pomisao na taj predmet? Čitav svet i potpuno zaboravljeno razdoblje života može se probuditi uz pomoć jednog, naizgled beznačajnog predmeta.

2. Vežba jačanja daha

Kaže se da svesno disanje dovodi u vezu sa samom silom života. Sedite ili stanite u udoban položaj, pazeći da su vam leđa ravna. Zatvorite oči i sasvim se usresredite na disanje dok udišete i izdišete tri vrlo duboka, gotovo preterana daha. Kad postanete svesni disanja, nastavite da dišete duboko i ritmički, ali ne preterano kao prva tri puta.

Zatim, stavite palac na desnu nozdrvu i zatvorite je. Dišite duboko i ritmički kroz levu nozdrvu. Zatim pomerite palac i srednjim prstom zatvorite levu nozdrvu i ponovite postupak. Menjajte nozdrve bar tri puta, a vežbu ponovite najviše 12 puta ako vam godi. Sad bi već mogli da se osećate ošamućeno, pa nemojte da žurite - krećite se svojim tempom i stanite kad god vam se čini prikladnim. Ova vežba pročišćava obe moždane polutke.

Tim su se postupkom s velikim uspehom koristili i drevni učitelji joge i savremeni poslovni ljudi. Iskušajte ga u bilo koje doba dana kad želite razbistrite glavu. Brzo će ukloniti mentalne blokove i gotovo vas odmah otvoriti struji intuicije.

Jorgovan podstiče produhovljenost, maštu i intuiciju...

3. Vežba asocijacija

Kreativne ideje dolaze iz neopterećenog uma. Kad su đacima prvacima napisali po prvi deo dobro poznatih poslovica, dobili su neočekivano istinite i duhovite nastavke, poput: ako laže koza... laže i jarac ili ko drugome jamu kopa biće jako prljav, složna braća se na kraju posvađaju...

Pokušajte i sami s takvim vežbama jer i humor je jedan od načina razvijanja intuicije. I za njega je potrebna sloboda duha. Evo nekoliko početnih izraza koje možete kreativno da dovršite:

  • U laži su...
  • Vuk dlaku menja...
  • Ispeci pa...
  • Koliko ljudi...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj