Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nam poručuje naša opala kosa: gde treba da tražimo unutrašnji mir i snagu

Kosa predstavlja slobodu i vitalnost. Kada imamo problema s opadanjem kose, u podsvesti imamo pojam da "plaćamo za prošlost", kaže slavni nemački lekar i psihoterapeut Ruediger Dhalke...

  Izvor: Foto: Profimedia

Kosa predstavlja slobodu i vitalnost. Kada imamo problema s otpadanjem kose, u podsvesti imamo pojam da "plaćamo za prošlost", osećamo se kao gubitnici, osećamo kako moramo da se žrtvujemo i da ne možemo da pobednemo od nekih posledica, kaže slavni nemački lekar i psihoterapeut Ruediger Dhalke.

Kako da prevedemo jezik tela i simptoma: šta bolest pokušava da nam poruči preko naše duše...

U prošlosti su zatvorenike šišali na ćelavo da bi ih kaznili i ponizili. Kad raste malo kose, to ukazuje na gubitak moći, uticaja, na to da se osećamo goli, izloženi i bespomoćni. Može ukazivati na autoagresiju i regresiju u dečje doba kada nismo imali kosu.

Psihološki aspekt ovog problema možemo uporediti sa značenjem šišanja vojnika u vojsci. To je znak da gube svoju moć, da se podređuju moći drugih i odustaju od svoje potrebe za slobodom. Gubitak kose ukazuje na frustraciju, premalo korištenja slobode u sopstvenom razvoju, strogosti prema sebi, prevelikoj fiksaciji i kontroli, na nefleksibilnost.

Šta učiniti:

  • preispitati stare strukture
  • napustiti staro
  • napraviti mesta za novo

Vitamini lepote: pročitajte molbe koje vam šalju koža i kosa...

Treba se oprostiti od nekih misaonih obrazaca, platiti samom sebi stare dugove. Zapitajte se, zašto ste sebi dužni? Priznajte sebi ako vam u životu nema napretka kad sumnjate u napredak sopstvene duše, priznajte sebi gubitak slobode ako se dogodio te potražite unutarnji mir.

Oni koji su potpuno ćelavi trebali bi otkriti svoje detinjasto ponašanje, uđite u "prašumu nesvesnog" i u nju unesite svetlo razumevanja. Umesto mehanizama kontrole, treba razviti unutrašnju stabilnost koja daje snagu.

Raščistite sa svojom prošlošću da biste dali mesta novim pokretačkim impulsima i snagama, svesno žrtvujte spoljašnju moć, oslobodite svoju ženstvenost ili muškost i dopustite da lepota i harizma zrače iznutra.

Multipla skleroza: idete li sopstvenim putem...

Šećer i potreba za ljubavlju: koja je psihosomatska osnova dijabetesa...


Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj