Duga bela rotkva, poznata pod japanskim nazivom daikon (dai - veliki; kon - koren) je drevno mediteransko korenasto povrće koje se odavno odomaćilo u Aziji, pre svega u Japanu gde se danas najviše uzgaja.

Daikon je cenjen širom sveta zbog lekovitih svojstava. U našim krajevima najpoznatiji srodnici daikona su crna rotkva i bela okrugla rotkva.

Daikon se smatra idealnom namirnicom za čišćenje organizma, jer je bogat vlaknima i enzimima koji podstiču probavu, razgrađuju masti i eliminišu toksine. Uz to je niskokaloričan (100 grama daikona ima 18 kalorija), a sadrži i supstance koje deluju antibakterijski. Obiluje vitaminom C, a dobar je izvor i kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Malo sveže naribanog daikona s nekoliko kapi limuna odličan je prilog uz pržena jela, jer se tako lakše vare masnoće. Sveže naribani daikon slaže se i sa soja sosom.

  • Daikon se dodaje supama, a u salatama se odlično kombinuje s drugim vrstama povrća; odličan je dodatak ribi, mesu i celovitim žitaricama.
  • Koren daikona možete da skuvate zasebno ili na japanski način, dodajući malo pirinča kako bi daikon zadržao karakterističnu belu boju.
  • Koren daikona u pripremi jela koristi se i osušen (suši se narendan na rezance ili narezan na kolutiće), a može da se kiseli poput repe i kuva s pasuljem.
  • Daikon se lako i čuva - na suvom mestu izdržaće nekoliko meseci, a da se ne pokvari.
  • U jela, pre svega salate, može da se doda i lišće daikona, koje se najčešće upotrebljava za lekovite eliksire.
  • Od suvog lišća daikona pripremaju se kupke koje pomažu kod bolne menstruacije, upale mokraćne bešike, bolesti jajnika i materice.

Od sveže naribanog korena daikona mogu se pripremiti obloge za modrice.

Izvor: Ordinacija