Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simptomi i prevencija od virusa: kako da se oporavite od stomačnih tegoba

Sezona je prehlada i virusa, a jedan od najproblematičnijih je stomačni. Otkrivamo kako da sprečite i da se oporavite od crevnih viroza...

  Izvor: Foto: Profimedia

U vreme gripa i različitih vrsta prehlada, kada oslabi imunitet, često se javljaju crevne viroze (infekcije virusima) koje traju jedan do tri dana. Većina ih je prebolela barem jednom u životu, a zima je doba kada se najčešće ispoljavaju. Iako su im simptomi veoma slični nemaju veze sa bakterijskim oboljenjima kao što je salmonela.

"Reč je o infekcijama želuca i tankog creva, koja im najpre iritira sluzokožu, a potom izazivaju zapaljenje", objašnjava primarijus dr Vesna Mandrapa, specijalista opšte prakse u beogradskom Domu zdravlja "Stari grad".

"Uzrok mogu da budu različite vrste virusa: rotavirusi, adenovirusi, humani kalcivirusi i astrovirusi. U našim krajevima najčešći uzročnik ovih viroza je rotavirus, koji se javlja u zimskim mesecima, mada kalcivirusi ovo oboljenje mogu da izazovu tokom cele godine."

Simptomi- Povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura, glavobolja i, ponekad, bolovi u stomaku glavni su simptomi crevnih viroza, a često je jedan od ovih simptoma izraženiji.

Tradicionalni lek protiv prehlade po ajurvedi: pripremite "zlatni med"...

"Od dana kada se zarazi do prvih simptoma najčešće prođe 10-50 sati. Prvog dana simptomi viroze su najjači, dok drugog i trećeg dana polako prestaju, osim kod izuzetno teških slučajeva. Da bi se pacijent pravilno lečio najvažnije je da što pre dođe kod lekara. Jer, svaki od ovih virusa izlučuje se stolicom obolelog i može da se identifikuje elektronskim mikroskopom, pa sa tim nalazom i na osnovu kliničke slike može da se ustanovi koji od virusa je uzrok obolevanja", objašnjava doktorka.

Po rečima doktorke ove viroze nisu opasne i većina obolelih se, bez posledica, oporavi za nekoliko dana. Ipak, ozbiljniji problem može da nastane kod onih koji povraćaju i imaju jak proliv.

"To prouzrokuje brzu dehidraciju koja izaziva komplikacije, posebno kod dece, starijih i hroničnih bolesnika, kao i kod onih čiji je imunološki sistem već bio oslabljen (oboleli od karcinoma, side). U svakom slučaju najvažnije je što pre doći kod lekara, jer je glavna terapija i prva pomoć infuzija koja nadoknađuje vodu i izgubljene elektrolite. Već posle prve doze većina pacijenata se bolje oseća. U lakšim slučajevima, posebno kada oboleli ne povraća, vodu i elektrolite, može da uzme peroralno. Nadoknada vode i elektrolita je najvažnija terapija kod akutnih crevnih infekcija, dok se antibiotici uglavnom preporučuju deci (posebno predškolcima) i onima sa već oslabljenim imunitetom."

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj