OVA HRANA POMAŽE KOD UMORA, STRESA I LOŠEG RASPOLOŽENJA: Umesto slatkiša pojedite ove 4 namirnice

Ako želite da izbacite šećer, neka to bude samo onaj rafinisani, industrijski. Šećer je važan za proizvodnju energije, kao i za bolje raspoloženje- evo koje su zdrave alternative!

Shutterstock

Ako ste umorni, bez energije, neraspoloženi, možda vam samo nedostaje šećer, tj. ugljeni hidrati. Oni su važni jer je glukoza neophodna za proizvodnju energije, ali i za lučenje serotonina- hormona sreće. To ne znači da sada treba da pojedete sladoled, tablu mlečne čokolade ili kutiju keksa. Industrijski šećeri sadrže samo rafinisani šećer i mnogo zasićenih masti od kojih naše telo nema nikakvu korist, već samo štetu u vidu nagomilanih kilograma, celulita, povišenog holesterola, povišenog šećera i predispozicija za razvoj mnogih bolesti.... Zato izaberite zdrave altenative, koji vam neće narušavati zdravlje, a pritom ćete dobiti sjajnu energiju i dobro raspoloženje!

Med

Ova „božanska“ namirnica je ukusna i veoma zdrava i ne čudi što nosi epitet „prirodni antibiotik“. Bogat je vitaminima i antioksidansima. Vitamina A u medu ima višestruko više nego u govedini. Može koristiti samostalno, kašičica do dve ili da se doda u recepte za zdrave poslastice ili šejkove. Samo pazite na količine i da kupujete med od registrovanih proizvođača!

Crna čokolada

Kada birate tamnu čokoladu, tražite onu koja ima preko 70 odsto kakaoa. Sadrži antioksidante (flavonoide) koji se bore protiv slobodnih radikala, gvođže, magnezijum i cink. Smanjuje pritisak, poboljšava pamćenje i koncentraciju, poboljšava raspoloženje.. iako je gorka, i ona sdadrži šećer, stoga treba biti umeren.

Urme

Sušene urme su veoma slatko i zdravo suvo voće. Bogate su vitaminima, vlaknima i mineralima, među kojima najviše ima gvožđa, kao i antioksidansi. Među njima su lutein i zeaksantin, zbog čega se nazivaju „vitaminima za oči“. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačaju imunitet, a zbog obilja vlakana dobre su za probavu, kao i protiv zatvora. Čuvaju moždane funkcije, snižavaju holesterol i visok krvni pritisak. Međutim, sadrže veliku količinu šećera, stoga ih ne treba preterano konzumirati.

Banane

Omiljeno su voće svih generacija. Mogu da se koriste u izvornom stanju, a zbog svoje kašaste strukture odličan su zdrav sastojak kolača, palačinki, smutija… Ovo voće veliki je izvor vitamina K, koji je dobar u kontroli krvnog pritiska, zatim magnezijuma, kao i vitamina B6. Zbog velikih količina šećera budite umereni.

Izvor: Sensa