Agni predstavlja motor i pokretač našeg tela koji osnažuje ne samo naše varenje već i imunitet, vitalnost, energiju i jasnoću uma. Tokom ovog peripda u godini važno je da sačuvamo našu probavnu vatru snažnom. Možete napraviti svoj miks začina i prilagoditi ga svom tipu doše.

Mešavina začina za imunitet

Sastojci:

  • 3 kašičice mlevenog turmerika 
  • 3 kašičice mlevenog đumbira
  • 3 kašičice mlevenog korijandera
  • 2 kašičice mlevenog komorača (semena)
  • 1 kašičica mlevenog kima 
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera

Sve sastojke dobro promešajte i stavite u dobro zatvorenu teglicu. Iskoristiti u roku od mesec dana.

Vata doša: ukoliko ste dominantno vata tip dodajte u ovu mešavinu i roze so kao i kašičicu susama.

Pita doša: Zamenite kim i crni biber sušenom nanom i kardamonom.

Kapa doša: Dodajte 1/2 kašičice karanfilića i crvenog ili kajenskog bibera.

Svoju mešavinu začina vrlo jednostavno možete koristiti tokom pripreme uobičajenih jela samo je dobro prvo kašičicu začina zagrejati na gi maslacu i zatim ga dodati jelu.

Ovu mešavinu začina možete piti ujutru sa malo limuna i meda, kao čaj i na taj način podstaći cirkulaciju.

Izvor: Sensa