Na dan punog Meseca u Blizancima, 19. decembra Venera će krenuti retrogradno sa 26 29′ Jarca. U Novu godinu, ulazimo tokom Venerinog retrogradnog kretanja koje će trajati do 29. januara. Po svemu svemu sudeći cela 2022. će biti od velikog značaja za naše odnose, razvijanje osećaja lične vrednosti, ali i za novac i način na koji zarađujemo.

Iako često retrogradnim planetima pripisujemo negativan utisak, to i nije baš tako. Sve zavisi od toga kako mu pristupamo i u šta verujemo. Ovo je jedinstvena prilika da bolje vidimo neke okolnosti, upravo zbog tog usporavanja i kretanja unatrag.

I mi se vraćamo unazad, razmišljamo o onome što je bilo. Povezujemo uzrok i posledicu. Na videlo izlaze neke okolnosti koje su do sada bile skrivene i nepristupačne. Možda bude i izazovno. Imamo utisak da se druga strana nećka, nekako je odsutna, ređe se javlja, ređe poseže za dodirom i zagrljajem. Zadubljena je u vlastite misli, čujemo izgovore – ne mogu danas, neki drugi dan. Tako nešto stvara sumnju, pitanja šta se događa i šta će biti?

Potrebno je dati vremena i sebi i partneru. Nije suština u tome da saznamo šta on/ona misli i želi, već da shvatimo šta nama treba da bismo bili zadovoljni u odnosu. Poslednji put Venera je bila retrogradna od 13. maja do 25. juna 2020. u znaku Blizanca. Pokušajte se prisetiti šta se tada odvijalo u vašem životu, sada opet može biti značajno.

Može doći do emocionalne distance, preispitivanja odnosa, pojavljuju se i neki strahovi i nesigurnosti. Imamo utisak da smo zapeli u nekoj situaciji i ne znamo kako se iz nje izvući. Kuda i kako dalje? Ako ste u vezi ili braku, činiće se da gubite volju i motivaciju za suradnju i intimnost. Kao da ponestaje bliskosti i otvorenosti za primanje i davanje ljubavi.

Voli li me?

Postoji li neko drugi?

Zašto mi se ne javlja?

Možda nećete biti svesni, ali i sami ćete biti oprezniji i distanciraniji. U odnosu su dve strane i obadve učestvuju u kreiranju događanja u odnosu. Bojite li se ljubavi i bliskosti? Bojite li se ranjivosti i i izloženosti koji dolaze sa ljubavlju?

Ako ste sami, moguće je da "naletite" na osobu koja je emocionalno nedostupna, neodgovorna i sA kojom se ne možete povezati i stvoriti osećaj bliskosti. Koje god novo iskustvo doživite na polju odnosa, prvo pogledajte u sebe. Tu se kriju odgovori zašto se baš to događa.

Vrlo često se pod ovim utIcajem javljaju osobe iz prošlosti, neko na koga ste moža već i zaboravili i sada odjednom traži naše društvo. Možda je samo reč o prilici da bolje shvatite taj odnos i zatvorite to poglavlje života kako biste u budućnosti mogli neopterećeni iskustvima (ranama) iz prošlosti krenuti dalje.

Zato oprostite, otpustite. U ime boljeg sutra. Niste sigurni, nemojte odlučivati, niti delovati. Zbunjeni ste, budite strpljivi i pričekajte, s vremenom će se sve razjasniti. Suština je ne forsirati ono što sada ne možete dobiti. Uvek je dobro probati, ali ako ne ide, zastanite. Nemojte spašavati i popravljati drugu osobu. Ljubav nije projekat. Ovo je dobro vreme da preispitate što želite od odnosa, ljubavi i partnera, što vam je nužno kako bi vaše potrebe u odnosu bile namirene, a vi zadovoljni.

Pokušajte vidite kako se dalje želite razvijati na profesionalnom planu. Kakav je vaš odnos prema novcu? U prilici ste skloniti iluzije, upoznati svoje strahove i nerealna očekivanja i na stvarnim temeljima početi graditi svoj život. Sada se suočavamo sa onim što jeste, sazrevamo, postajemo mudriji. Postavljamo novi cilj. Da bi se taj cilj mogao lakše ostvariti nakon 29. januara, odnosno nakon 2. marta kada Venera ponovno dolazi na stepen sa kojeg je krenula unazad, preispitajte svoja uverenja o ljubavi i odnosima. I osvestite da li je ovo mesto gde je sada zadovoljavajuće za vas ili može bolje.

Za početak pobrinite se za sebe, upoznajte svoje potrebe, ispišite ih na papir. Upoznajte, osvestite sebe kao partnera/partnerku revidirajući prošle odnose. I na kraju, osvestite šta vam je potrebno da biste bili zadovoljni svojim odnosima i ljubavnim životom?

Astrolog: Julijana Oremović