Nalazimo se u periodu u kojem nas retrogradni Saturn u znaku Vodolije uči kako da revidiramo svoju prošlost i što bolje se pripremimo za realizaciju budućih planova. Njegova retrogradna faza trajaće od 4. juna do 23. oktobra i daje nam taman dovoljno vremena da završimo ono što smo započeli i bolje razumemo neka od iskustava koja polako ostavljamo za sobom.

Budite svesni onoga što ste do sada postigli, a to je svakako mnogo. Ponekad lična dostignuća uzimamo zdravo za gotovo ili sebi postavljamo previsoko lestvicu, pa ono što smo postigli nekako prođe ispod radara ili se percipira kao nedovoljno ili nebitno. Ukratko, kada postanemo svesni sopstvenih dostignuća i shvatimo šta možemo, lakše je postići nove golove.

Posmatrajte ono što u vašoj prošlosti još nije u miru, još uvek je živo u vašem umu i srcu. Možete li bolje da razumete ovu situaciju, prihvatite je, oprostite sebi, zahvalite sebi, razumete šta ste iz nje naučili? Meseci koji su pred nama pomažu nam da zatvorimo neka vrata u sebi, ona vrata koja nam je život zatvorio upravo sada, ali mi s tim nismo dobri.

Divno je prihvatiti ono što jeste i kako je sada. I deluj, živi, pomeri se sa te pozicije. Ovo je lakše. A onda će se pokazati šta donosi sutra.

Gde smo bili neodgovorni prema sebi i drugima? Kako da lakše preuzmemo odgovornost?

Da li vam se ponavlja situacija iz prošlosti? Upravo ste dobili novu priliku za učenje.

Kako se nosite sa svojim vremenom? Da li ste skloni odlaganju? Koliko bolje i produktivnije?

Šta je isteklo u va[em životu? Možete li to da otpustite?

Da li se usuđujete da kažete jasno i glasno NE svemu što vam na bilo koji način preti?

Kako strukturirati svoj život, planove, disciplinovati sebe?

Imate li problem sa jednim autoritetom? Kako razvezati taj Gordijev čvor?

Da li čitate stvarnost ili ste skloni bekstvu u svet očekivanja i snova?

Ovo su neka od pitanja koja nam mogu pomoći da rešimo neke unutrašnje konflikte i poboljšamo kvalitet života.

Sa Saturnom odrastamo, učimo, prihvatamo sopstvena ograničenja, nešto gradimo, shvatamo da sve ima svoj sled i da je na našoj vremenskoj liniji dobro hodati u skladu sa onim što jeste, u skladu sa sobom. Da budete prisutni.

Uticaj retrogradnog Saturna najviše će osetiti Jarčevi i Vodolije, kao i oni koji ga imaju u ličnom horoskopu, a teme koje će aktivirati zavisiće od toga gde trenutno boravi.

Astrolog: Julijana Oremović