Praznik Svete Petke Trnove obeležava se 8. avgusta, a za ovaj dan su vezani razni običaji i verovanja. Rođena je u Rimu, a nakon smrti imućnih roditelja koji su takođe bili hrišćani, prodala je njihovo imanje i zamonašila se. Stradala je u progonima hrišćana, ali je pokazala neverovatnu hrabrost i jačinu vere. Ovaj praznik posebno poštuju žene.

Sveta Petka Trnova je jedan u nizu praznika posvećenim ženama u ovom dobu godine, jer se slavi nakon Svete Marije Ognjene i Blage Marije, odnosno praznika Svete Marije Magdalene. Običaj je da se danas žene ne bave kućnim poslovima, već treba da praznuju i provedu dan u radosti, miru i molitvi.

Prema jednom starom divnom običaju, na današnji dan žene i devojke beru sveže cveće i sa njim ukrašavaju svoje domove kako bi u njima cele godine vladali mir i sloga. Takođe, veruje se da danas treba obući novu i lepu odeću, posebno devojčicama, kako bi ih pratila sreća.

Za ovaj praznik se vezuje i molitva Svetoj Petki, a najvažnije je negovati svoju dušu sačuvati mir i podsetiti se da su ljubav i vera jače od svake negativnosti.

Izvor: Sena