Pravoslavni vernici u Srbiji 4. decembra proslavljaju Vavedenje, praznik posvećen Presvetoj Bogorodici. Ovo je jedan od 12 najvažnijih hrišćanskih praznika, a proslavlja se kao uspomena na dan kada je Sveta Bogorodica prvi put ušla u hram, imala je samo 3 godine. Prema svetim spisima i predanju, Mariju su u hram uveli roditelji Sveti Joakim i Sveta Ana.

Po predanju Joakim i Ana dugo su se molili za potomstvo, a kada su u poznim godinama dobili ćerku, obećali su da će podariti dete Bogu. Tokom ulaska u hram Bogorodica je išla u svečanoj povorci između majke i oca, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji. Na ulazu je sačekao sveštenik Zaharije, otac Svetog Jovana Krstitelja. Marija je provela u hramu 12 godina, a nakon smrti roditelja počela je da živi kod Josifa, gde je primila blagovestod arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava. Današnji praznik je i slava manastira Hilandar.

Postoje razni običaji i verovanja koja se vezuju za praznik Vavedenje, a jedan od glavnih su molitva i post, jer ovaj praznik se proslavlja tokom Božićnog posta. Bogorodičini praznici se često nazivaju i ženski praznici, pa prema verovanju ovaj dan posebno slave žene uz radost u srcu i molitvu.

Postoji običaj da se žene mole za decu na Vavedenje, a nekada je postojao običaj u takovskim selima da se posle službe u crkvi, svečano odevene i okićene cvećem, okupe sve devojke koje su se te jeseni venčale.

Bogorodica se smatra zaštitnicomžena.

Izvor: Sensa