Pravoslavni vernici 8. aprila obeležavaju praznik Sabor Svetog Arhangela Gavrila. Slavi se odmah nakon praznika Blagovesti (7. mart), odnosno obeležava se kao Odanije Blagovesti.

Arhangel Gavrila hrišćani smatraju za vesnika najlepših vesti, jer je u hrišćanstvu objavio najvažnije događaje iz Novog Zaveta, poput javljanja arhangela Gavrila Bogorodici uz reči da će dobiti sina, mironosnicama na grobu objavivši da je Gospod Isus Hristos vaskrsao i svešteniku Zahariji doneo vest o rođenju Jovana Krstitelja.

Sabor Arhangela Gavrila se proslavlja i 26. jula kao Letnji Aranđelovdan. Arhangel Gavrilo je prema hrišćanskom učenju jedan od sedam velikih anđela serafima, onih koiji su najbliži Božijem prestolu. Na ikonama se prikazuje sa upaljenim fenjerom u desnoj i ogledalom od jaspisa u levoj ruci.

Prikazan je na fresci Beli anđeo koja je u srednjovjekovnom manastiru Mileševa, smatra se za jedno od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Sveti arhangel Gavrilo je simbol mira, ljubavi i radosti u čitavom čovečanstvu, pa je UNICEF fresku Beli anđeo izabrao kao simbol Evrope.

Neki od starih običaja koji su postojali na ovaj praznik, kao i na Letnji Aranđelovdan, jeste da je dobro nešto započeti, ali da se danas ne šije i ne plete. Pošto je Arhangel Gavrilo vesnik najlepših vesti, na ovaj dan se najčešće mole žene koje žele da postanu majke.

Molitva svetom arhangelu Gavrilu:

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Izvor: Sensa