Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE PRAZNIK SVETE EKATERINE - VERUJE SE DA OVA MOLITVA ISPUNJAVA ŽELJU: Simboličan običaj za pronalazak ljubavi!

Običaji i verovanja za praznik Svete Ekaterine - dan ljubavi, mira i znanja!

 Običaji i verovanja za praznik Svete Ekatarine. Izvor: Shutterstock, Katoosha

Pravoslavni vernici u Srbiji 7. decembra proslavljaju Svetu velikomučenicu Ekaterinu Aleksandrijsku. Ova svetiteljka živela je na kraju 3. veka i bila je izuzetno obrazovana, imala je bogato znanje iz grčke filozofije, retorije, medicine i logike. Prema predanju, imala je viziju u kojoj joj je Isus Hrist darivao prsten, što je ona tumačila kao znak da svoj život treba da pokloni Bogu.

Pročitajte još

Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom organizovao debatu o veri u kojoj je učestvovalo 50 mudraca, a u toj raspravi Sveta Ekaterina je odnela pobedu. Car je hteo da pogubi mudrace, a oni su pred smrt primili hrišćanstvo. Sveta Ekaterina je pogubljena u 18. godini, 24. novembra 305. godine. Po predanju, prilikom pogubljenju, iz njenog tela poteklo je tada mleko umesto krvi.

Manastiru Svete Katerine nalazi se u Sinaju i tamo se čuvaju njene mošti. Poseduje biblioteku i muzej, a Dragutin i Milutin darivali su brojne poklone koji se čuvaju u manastiru. Za ovaj dan vezuje se jedan simboličan običaj da devojke i žene koje nisu pronašle pravu ljubav, danas čitaju molitvu kako bi upoznati pravu osobu za sebe. Prema verovanju molitva se čita 40 dana za ostvarenje želje, mir i blagodat.

Saznajte i...

"Vrlinama kao svetlošću sunčanom si prosvetila neverne mudrace, i kao presvetli Mesec noćnim putnicima, odagnala si tamu neverja, i caricu si uverila, i zajedno sa njom i mučitelja si izobličila, bogozvana nevesto, blažena Ekaterina. Sa željom si došla u nebeski Dvorac ka prekrasnom Ženiku Hristu, i od Njega si carskim vencem uvenčana: Njemu sa Anđelima predstojeći, moli se za nas, koji slavimo preslavnu uspomenu tvoju."

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj