Osam dana pre obeležavanja Uskrsa Srpska pravoslavna crkva slavi Lazarevu subotu, uoči praznika Cveti. Lazareva subota je posvećena pravednom Lazara, Isusovom sledbeniku, koga je on vaskrsnuo iz mrtvih.

U narodu postoji mnogo običaja za ovaj dan, a jedan je ritualna povorka- lazarica. Postoji verovanje da je prvi put nastala za vreme cara Lazara i da se od tada održava svake godine na njegov imendan. Specifičnost ovog običaja je što povorku čine devojke stasale za udaju.

To je bila prilika da se pokažu u selu porodicama koje su imale sinove za ženidbu, a njihove ritualne pesme pevane su i da oteraju zlo, privuku sreću, blagostanje i ljubav.

Povorka je išla od kuće do kuće, na čelu s Lazarom i Lazaricom. Lazar je bila devojka obučena u muško odelo, s oružjem, dok je Lazarica nosila svečane haljine i veo koji joj je prekrivao lice. Ispred svake kuće Lazar i Lazarica su plesali, dok su ih ostale devojke iz povorke pratile pesmama. Nakon toga, domaćini bi ih bogato darovali, najčešće hranom. Verovalo se da lazarice imaju moć i da će njihovim bogatim darivanjem moći da privuku sreću i blagostanje, stoga su bili posebno darežljivi i gostoljubivi. Ovaj običaj zadržao se u mnogim mestima sve do današnjih dana.

 Izvor: Sensa