Život nije med i mleko; susrećemo se sa izazovima zbog kojih se s vremena na vreme osećamo beznadežno. Bez tih padova, ne bismo znali da cenimo uspone, i zato ne očajavajte kada vas život neprijatno iznenadi. Umesto toga, kada se nađete u situaciji koja nije povoljna za vas, zapamtite lekciju koju iz nje možete da izvučete i razvijate se. Možete da uspostaviti ravnotežu svojih misli tako da negativne misli nemaju nadmoć.

Viktorova priča

Poznati neurolog i psihijatar Viktor Emil Frankl govorio je o “volji da se pronađe smisao“ u životu. Njegova je ideja da umesto da očekujemo nešto od života, pitamo život štaočekuje od nas. Životni put i rad Viktora Frankla je obeležen iskustvom patnje, preživljavanjem strahota Drugog svetskog rata u nacističkim koncentracijskim logorima gde je proveo 3 godine, izgubio prvu suprugu, brata, roditelje i većinu prijatelja. Nakon povratka u Beč, našao se pred potpunim ništavilom.
Ali, umesto očaja, probudila se u njemu silna volja za životom, neodoljiva potreba da patnje koje je doživeo, pretvori u iskustvo smisla.

Bolno iskustvo bilo je prekretnica u životu mladog i perspektivnog lekara i potvrdilo mu je, jednom i zauvek, da je osnovni pokretač ljudskog života njegova potraga za smislom.
Frankl je gradio logoterapiju na dubinama svojih spoznaja koje nisu bile samo teoretske, nego rezultat njegovih životnih iskustava: kroz pakao pronaći put do svetla, do smisla.

”Odgovornost čoveka je nešto strašno, ali u isto vreme nešto divno. Zastrašujuće je to da sam u svakom trenutku odgovoran za svoga bližnjeg, da je svaka odluka – od najmanje do najveće – odluka zauvek, i da u svakom trenutku iskoristim ili potrošim tu priliku. Svaki trenutak donosi hiljade mogućnosti, ali mogu da izaberem samo jednu – sve ostale zauvek osuđujem na propast. Međutim, to je ujedno i divna spoznaja – da moja budućnost i budućnost stvari i ljudi oko mene – u svakom trenutku zavisi od moje odluke. To što spoznam u tom trenutku i to što dozovem u život, to postaje stvarnost zaštićena od prolaznosti i propadanja”, napisao je Frankl u svojoj knjizi “Lekar i duša“.

Osnova njegovog učenja je sledeća: moramo da pokušamo da pronađemo smisao u svakom trenutku života, bez obzira da li je reč o negativnom, neutralnom ili pozitivnom iskustvu.

Kad se osećate žalosno, pa čak i očajno, razmislite o ove tri reči:
Vidim smisao u…

Kada usvojite ove reči, pokušajte da dovršite rečenicu tragajući za smislom u svakoj situaciji. Bez obzira na to kako se stvari činile teškima, uvek postoji mrvica nečeg dobrog u svakom trenutku; samo je moramo uočiti.
Ove tri reči mogu vam pomoći da prevladate mračna vremena i bolje razumemo plan koji svemir ima za vas.

Zapitajte se: u ovom trenutku, u situaciji u kojoj se nalazim, šta život očekuje od mene?
Ponekad će život od vas očekivati da budete žalosni, da oplakujete neki gubitak, da se osećate nemoćno, ali jednom kada shvatite da u vašoj patnji postoji smisao, postaće vam lakše da se nosite sa njom.

Smisao nam pruža utehu

Pronalazak smisla često je prvi korak u procesu isceljenja i pruža nam načine da se lakše nosimo sa izazovima sa kojima smo suočeni. On ne može da otupi našu bol, to nije njegova svrha, ali smisao nam može pružiti utehu i trenutke olakšanja koliko god oni kratkotrajni bili.
Naravno, kada se suočavate sa preprekom bilo koje veličine, korisno je koristiti kombinaciju pristupa. Ovo je samo jedan od mnogih koji se mogu koristiti kako bi se prevladala bol.

Izvor: Sensa.hr