Japanski koncept, nazvan Ikigai, vezan je za svrhu života i razlog postojanja, a sastoji se od četiri osnovna elementa koja su posebno korisna u današnjem brzom vremenu u kom živimo.

Ovaj vodič vam omogućava da postignete ravnotežu u svakodnevnom životu i pruža vam odmor od stresnih situacija. Istovremeno, teži da pomogne u pronalaženju istinskog, sopstvenog "Ja".

Prvenstveno je važno otkriti svoje strasti; u čemu zaista uživate. Odobravanje drugih je potpuno nepotrebno. Dobro razmislite šta vas ispunjava. To može biti vrlo minimalistička aktivnost. Od pevanja pod tušem, do šetnje, baštovanstva, čitanja, pisanja... Ne morate da budete odlični u tome, ali ako je to aktivnost koja vas inspiriše, onda treba tome da se prepustite.

Tada je potrebno odgonetnuti one aktivnosti u kojima ste zaista dobri. Svako ima određeni skup veština koje mu odgovaraju i koje radi tokom godina. Uspeh koji postižete kroz njih budi samopouzdanje, što vam pruža priliku za dodatni rast i motiviše vas za bolje rezultate.

Ovaj segment se može odnositi na vaš hobi ili posao koji obavljate, ali što je još važnije odnosi se na radnje sa kojima se identifikujete; delove koji su deo vaše ličnosti i postojanja, a kroz koje želite da postignete najbolje moguće rezultate.

Kao i projekti, život takođe podržava koncept misije. Zapitajte se šta želite da postignete? Kojim putem idete i kako i čime planirate da postignete svoje ciljeve? Zatim istražite kako vaše veštine i interesovanja mogu doprineti poboljšanju sveta oko vas. Pronađite načine na koje možete pozitivno uticati na druge i zajednicu.

Poslednji element predstavlja vaše zanimanje. Da li je u skladu sa prethodna tri? Možete li identifikovati načine na koje možete kombinovati svoje strasti, talente i doprinos društvu u celini i pretvoriti ih u karijerni put?

Ako uspete da to postignete, nudi vam se prilika da doživite japanski koncept srećnog i ispunjenog života, poznatiji kao Ikigai. To je prostor koji objedinjuje vašu strast, svrhu, veštine, ali i potrebe društva.

Pored ova četiri pravila, on ukazuje i na nekoliko drugih vrednosti zahvaljujući kojima se postiže ravnoteža i dugovečnost. Jedan od njih je izbegavanje prejedanja. Naime, mnogi stanovnici Japana smatraju da je osećaj sitosti tokom obroka dovoljan da ga zaustavi.

Konačno, Ikigai šalje još jednu važnu poruku za ispunjen i dug život, a to je prijateljstvo. Ali ono koje je iskreno i jako. Koja pruža podršku u teškim trenucima, ali ne okleva da vas podseti na vaše mane, baš kao i na vaše vrline. Jer ključ uspeha i razvoja leži upravo u ljudima. One koje izaberete, deo su vašeg identiteta i razvoja baš kao što ste i vi njihov. Oni koji vas motivišu za više ciljeve i stoje uz vas.

Saznajte koji znakovi pokazuju da imate staru dušu.

BONUS VIDEO:

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu, koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Sensa hr/Sensa/A.S.