Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju julijanski kalendar danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je Isus osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude i spasenje sveta. To je dan kada su Rimljani osudili na smrt Isusa Hrista, na nagovor jevrejskih sveštenika i fariseja. Veliki petak je praznik pred Uskrs i tog dana sećamo se događaja koji su prethodili raspeću Isusa Hrista – od trenutka kada je izveden pred sud Pontija Pilata, pa sve do skidanja sa krsta i polaganja u grob.

Vernici smatraju da je ovo najtužniji dan u godini, a za praznik su vezani određeni običaji i verovanja.
U znak tuge i žalosti, na Veliki petak ne smeju zvoniti crkvena zvona, počev od bdenja na Veliki četvrtak, na bogosluženja se poziva drvenim klepetalima. Najvažnije je umiriti se, usporiti i predahnuti. Zbog toga se ne rade kućni poslovi, niti poslovi u polju. Taj dan treba posvetiti miru i molitvi. Na ovaj dan treba se zamisliti nad stradanjem Hrista, ali i nad našim ličnim stradanjima. Čak neki vernici farbaju jaja na Veliki četvrtak kako bi se u potpunosti na Veliki petak posvetili miru. Na Veliki petak vernici razmišljaju o svojim dobrim i lošim delima.

Veliki petak se ne čestita!

Jedan od najpoznatijih običaja jeste farbanje jaja za Uskrs ukrašavaju i farbaju u raznim bojama, ali je najbitnije imati crvena jaja – ta boja je simbol radosti i vaskrsenja. Jaja su simbol novog rađanja i pobede nad smrću jer kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život. Posebno jaje je čuvarkuća, to je prvo jaje koje izvadite iz vode tokom kuvanja i boji se isključivo u crvenoj boji. Ovo jaje se čuva cele godine, simbolično kao zaštitnik doma. Tek na Uskrs sledeće godine se menja novom čuvarkućom. Prošlogodišnja čuvarkuća se ne treba da se baci, ona treba da se odnese do obližnjeg potoka ili reke, da se pusti niz vodu ili pak zakopa u zemlju. Na Veliki petak vernici strogo poste na vodi, pripremaju se za pričest i Vaskrsenje Gospoda, pobedu života nad smrću, koja je suština hrišćanstva.

BONUS VIDEO:

NA VELIKI PETAK PORED RAZAPETOG HRISTA SU OSTALI SAMO ONI Danas SPC ne služi liturgiju, a evo i šta je razlog tome  Kurir televizija

Sena/Z.A.