Od svih sila u čoveku, seksualna energija je najmoćnija i ogleda se ne samo u seksualnom odnosu nego u svim našim aktivnostima, iako toga nismo svesni. Najmoćniji trenutak u seksualnom odnosu je orgazam jer upravo tada seksualna energija doseže tačku najveće snage. Prema verovanju drevnih taoističkih (kineskih) ali i tantričkih (indijskih) mudraca, ključ zdravlja, sreće i duhovnog rasta je u osvešćivanju, upravljanju i transformisanju te energije.

Orgazam je energetsko ritmično pulsiranje koje kod prosečne osobe traje 8-10 sekundi. Najviše se oseća u genitalnom području, ali može se doživeti u celom telu, pogotovo ako savladamo osnove o kretanju energije za vreme seksa. To je najjače lično iskustvo, nijedno drugo iskustvo nije toliko koncentrisano i snažno. Ne radi se samo o osećaju zadovoljstva; sva naša čula su pojačana, prestaju sve mentalne fluktuacije i živimo potpuno u sadašnjem trenutku.

Zašto je seksualna energija tako moćna? Kako u svojoj knjizi "Taoist Secrets of Love kaže taoistički učitelj Mantak Chia: "Vođenje ljubavi je jak isceljujući tonik jer uključuje razmenu životne energije koja je mnogo snažnija od bilo koje biljke ili leka"". Ta životna energija ima dva suprotna pola: ženski ili jin princip i muški ili jang princip. Važno je da naglasimo da jin i jang nipošto nisu dve zasebne energije, nego suprotni polovi iste, dve strane istog novčića koji nikad ne postoje zasebno, nego neprestano plešu i smenjuju se poput klatna koje se njiše tamo-amo.

U vođenju ljubavi partneri zapravo neprestano razmenjuju energiju. Budući da su muškarci i žene suprotnih polova, muški polni organ je pozitivno (jang), a ženski negativno nabijen (jin), odnosno ženski srčani centar je jang, a muški je jin. Dakle, kad su u neposrednoj blizini, između njihovih suprotnih energetskih polova stvara se magnetno polje, što rezultira ekstatičkim seksualnim iskustvom. Kako u svojoj knjizi objašnjava Chia: "Još jedna metafora je zamisliti da su muškarac i žena na suprotnim stranama istog novčića. Tokom vođenja ljubavi, taj se novčić ubrzano kreće i te dve strane se spajaju u jednu".

Šamanska učenja o seksualnosti: kako da povećate svoj erotski IQ

Većina nas u zapadnom društvu poznaje ono što istočnjački mudraci nazivaju "nižim" orgazmom. Kod nižeg orgazma aktiviraju se samo neki organi i žlezde, a senzacije su najsnažnije na genitalnom području pa se zato naziva i genitalni ili spoljnji orgazam. Za vreme i nakon nižeg orgazma dolazi do velikog gubitka seksualne energije. Sva energija koju ste probudili za vreme seksa odlazi iz tela kroz genitalije. Nasuprot tom nižem, postoji i viši orgazam koji se može postići tokom svesnog, kultivisanog vođenja ljubavi. Kod te vrste orgazma aktiviraju se svi unutrašnji organi i žlezde i senzacije se osećaju u celom telu.

PageBreak

Važnost predigre

Za vreme višeg orgazma nema gubitka energije i samo iskustvo je mnogostruko jače od nižeg orgazma. To je potpuni orgazam koji par vodi na viši nivo zadovoljstva, povećava seksualnu energiju i razvija dublju povezanost među partnerima.

Njime se se isto tako poboljšava zdravlje i podmlađujemo se jer seksualna energija ima neverovatnu sposobnost regeneracije i isceljivanja. Dok niži orgazam traje samo nekoliko sekundi, viši može trajati mnogo duže i možete ga tokom jednog susreta iskusiti koliko god puta želite.

Tri važna uslova za dobar seks...

"Muškarac i žena mogu postati jedno kad shvate da je proticanje seksualne energije među njima kontinuirano i da pripada oboma", piše u svojoj knjizi Mantak Chia. "Kad razmena či energije dosegne određeni intenzitet i ravnotežu, tela dvaju ljubavnika počnu da pulsiraju... Osećaj tela tada nestaje. Odjednom ste stub pulsirajuće energije koja je u delikatnoj ravnoteži sa energetskim poljem vašeg ljubavnika. To je potpuni orgazam tela i duše...

Mnogi muškarci to iskuse, ali tek nekolicina uspe da zadrži taj osećaj jer isprazne energiju iz svoje polovine magnetnog polja kroz ejakulaciju. To nije pravi orgazam... U pravom orgazmu i muškarac i žena nastavljaju da pulsiraju zajedno, a njihova seksualna energija pravi pun krug protičući između njihova dva magnetna polja... Taj krug je tao, crne i bele polovine jina i janga koje utiču jedna na drugu u potpunoj kružnoj harmoniji."

Kako da dosegnete to potpuno orgazmičko jedinstvo, pitate se? Najpre je potrebno da znate neke osnove. Budući da su muškarci više jang, a žene jin, njihova seksualna energija se budi, kreće i doseže vrhunac različito. Muški orgazam je poput strmog planinskog vrhunca, dok je ženski poput doline sa brežuljcima. Isto tako, oni na različite načine gube seksualnu energiju.

Seksualna energija žene je poput vode, polako se budi i greje, dugo ostaje topla i sporo se hladi. To se ogleda u njenom kretanju koje započinje od usta, zatim se spušta prema dole u grudi i na kraju u vaginu. Seksualna energija muškarca je poput vatre, brzo se zapali, snažno gori i potom uagasi. Njeno kretanje je obrnuto, od polnog organa prema gore i spolja. Baš zbog toga muškarcu u proseku treba četiri minuta da doživi orgazam, dok ženi treba dvanaest, što je tri puta više. Iz ovoga je jasnije zašto je toliko teško postići istovremeni orgazam i zašto žena često ostane nezadovoljena.

Ako muškarac želi da zadovolji ženu, kažu istočni mudraci, pre samog seksualnog čina mora najpre svojom vatrom da dovede njenu vodu gotovo do ključanja. Ključ je, dakle, duga i zadovoljavajuća predigra. Mantak Chia u svojoj knjizi to objašnjava slikovitom metaforom kuvanja: "Sledite jednostavno pravilo: nemojte stavljati šargarepu i grašak u lonac pre nego što voda u njemu gotovo provri", kaže. "Mnogo muškaraca to ne zna jer nemaju iskustva sa kuvanjem, ali ako stavite šargarepu i grašak u lonac dok je voda hladna, šargarepa će apsorbovati toplinu kuvanja, a vodi u loncu će trebati mnogo duže da se zagreje." Sa seksualnim činom treba početi tek kad je žena potpuno spremna: kad joj je disanje ubrzano, kad strastveno ljubi i grli muškarca i kad obilno poteku njeni sokovi.

Kod muškarca energija za vreme orgazma ima prirodnu tendenciju kretanja prema gore i prema spolja, iz tela, što rezultira ejakulacijom. Dok mnogi to smatraju prirodnim, istočni učenjaci taoizma i tantre smatraju da je to veliki gubitak ne samo hranljivih materija nego i velike količine životne energije. Kad muškarac i žena žele da začnu dete, prirodno je i normalno da muškarac izbaci seme da bi oplodio jajnu ćeliju žene. Ali ako ne žele da začnu dete, nema potrebe da izbacuje seme, jer time gubi mnogo energije. Prema nekim izvorima, u samo jednoj kašičici semena koje muškarac izbaci ejakulacijom nalazi se hranljivih materija u vrednosti 10 limuna, 2 velike šnicle i 8 jaja. Nije ni čudo što osećaju umor i veliku potrebu za hranom nakon seksa. Muškarci treba da nauče da ne izbacuju seme, nego da ga sačuvaju i orgazmičku energiju vrate u telo. To ne znači da se moraju odreći orgazma jer, suprotno uvreženom mišljenju, ejakulacija i orgazam nisu jedno te isto.

PageBreak

Slast potpunog orgazma

Muškarac može postići orgazam a da ne ejakulira. Za to postoje relativno jednostavne tehnike koje zahtevaju malo dobre volje i discipline. Pomoću njih muškarac postiže (i pruža) još veće zadovoljstvo, a da pritom ne gubi dragocenu energiju. Ali treba znati da nije dovoljno voditi ljubav na klasičan način i da se na kraju seksualnog odnosa jednostavno suzdržite od ejakulacije jer će tokom dužeg razdoblja to dovesti do akumulacije previše energije u polnim organima, što može uzrokovati probleme sa prostatom. Muškarac treba da nauči kako da usmeri tu nakupljenu seksualnu energiju prema glavi i dalje da kola celim telom.

Kod žene se energija orgazma prirodno kreće prema dole i ka unutra, u telo. To je njena velika prednost jer u seksualnom odnosu ne gubi energiju, nego se, zapravo, njome puni. Što više puta doživi orgazam u seksualnom susretu, to će imati veće dobrobiti i više energije.

Psihologija strasti: 5 navika izuzetno erotičnih žena...

Time ima mogućnost da iskusi neiscrpno seksualno zadovoljstvo. Kako u svojoj knjizi kaže Mantak Chia: "Cilj vođenja ljubavi nije samo popeti se zajedno na jedan vrhunac, već na celu seriju planina, a svaka naredna ima viši vrh i predivan spektakularan pogled. Ambiciozno putovanje zahteva određenu količinu disciplinovanog vežbanja - ali biće vam zabavno da vežbate sa svojim voljenim u krevetu."

Osim duge predigre, seksualna kultivacija uključuje i tehnike usmeravanja energije orgazma: od seksualnog centra preko karlice do vrha glave. Naravno, postoji niz preliminarnih vežbi uz pomoć kojih osvešćujemo seksualnu energiju, učimo da usmeravamo njeno kretanje i otvaramo put - energetski kanal kojim se ona kreće. Te vežbe zahtevaju predano vežbanje i preko su potrebne za potpuni učinak seksualnog sjedinjenja. Ali ako ste nestrpljivi da iskusite slast potpunog orgazma, probajte pojednostavljene tehnike koje smo opisali na ovim stranicama. Oni koji njima ovladaju naučiće da usmere barem deo orgazmičke energije iz polnih organa do mozga, a ta energija će tim putem puniti i obnavljati vitalne organe i endokrine žlezde.

Prema verovanju istočnjačkih mudraca takav viši orgazam pruža veliko zadovoljstvo, profinjuje našu seksualnu energiju i transformiše je u duhovnu i budi uspavane centre u mozgu. Svaki put kad energija dođe do mozga i preplavi ga, poboljšava se pamćenje, obnavljaju se moždane ćelije, a time i moždane funkcije i snažan osećaj ispunjenosti preplavi celo telo, od glave do nožnih prstiju. A upravo to jeste cilj drevnih taoističkih i tantričkih praksi.

U svakom slučaju, u skladnom odnosu muškarac i žena mogu postići ­beskrajno zadovoljstvo i savršeno zdravlje. Akumuliranjem i preusmeravanjem seksualne energije oboje imaju mogućnost da leče sebe i partnera od fizičkih i psihičkih bolesti, da povećavaju nivo energije i razvijaju se u duhovnom smislu. Ali važno je napomenuti kako nije dovoljno da postoji samo seksualna privlačnost, mora da postoji mentalna i emocionalna povezanost da bi se do kraja probudila energija i da bi iskustvo bilo potpuno i istinski ispunjavajuće. Seks između partnera koji se vole je automatski na višem nivou i gubitak energije je time manji.

Više o metodama osvešćivanja seksualne energije potražite na sajtu www.divineenergypark.org