Hrabrost i ljubav jedno drugo dopunjuju, kada su zajedno granice ne postoje, blokade se brišu, a naše srce ide ka ostvarenju svojih želja. Jedan od najvećih neprijatelja u ispunjenju ljubavnih vizija jeste strah od odbijanja. Koliko puta ste želeli nekoj osobi da pokažete da vam se dopada, a niste znali kako da napravite prvi korak?

Iskrenost i otvoren pristup često su najbolji ključ za otvaranje srca, ali kako pristupiti osobi, koje korake napraviti - sva ova pitanja javljaju se kod zaljubljenih koji nemaju dovoljno hrabrosti ili nisu sigurni kako da započnu odnos. Kako možemo podstaći osobu koja nam se dopada da nam priđe - pitali smo Draganu Penco diplomiranog psihologa, terapeuta za parove i autorku Yotube Kanala "Veze i one bezveze".

"Uraditi sve što možemo. Davati suptilne znakove zainteresovanosti na sve strane: preko društvenih mreža, inboxa, u društvu, preko dobrih prijatelja. Otvoreno se okretati toj osobi i ohrabrivati je da bude u našem društvu. Razgovarati na teme koje su njoj interesantne, kako bi shvatila da je nam je ona privlačan sagovornik. I na kraju, joj reći otvoreno: “Vidi, ti se meni sviđaš. Mi bi mogli da budemo zajedno ako ti to želiš. Nema pritiska, ali bih voleo/volela da razmisliš o tome. “ i onda se malo povući da se osobi ostavi prostora da razmisli o tome." - istakla je Dragana Penco.

Napominje da na umu treba imati i nesigurnosti i strahove druge strane: "Iako se ovo kosi sa idejom mnogih ljudi, istina je da možda spram sebe imate zatvoreniju, introvertniju, uplašeniju, skromniju osobu od vas samih i da njeni razlozi zašto vam ne prilazi nemaju veze sa vama nago sa nečim… oko čega možete da joj pomognete. "

Dragana Penco je diplomirani psiholog - savetnik sa diplomom Londonskog instituta. Na njenom Yotube kanalu "Veze i one bezveze" možete pronaći brojne korisne i praktične psihološke savete koji pomažu da unapredite ljubavni život, rešite određene probleme u odnosu i kreirate kvalitetnu i zdravu vezu. Dragana je i REBT terapeut, KBT terapeut, obučena za terapiju parova i seksualnu terapiju. Trenutno je usred pisanja diplomske teze za dobijanja zvanja psihologa terapeuta na univerzitetu u Bolonji i pod supervizijom. Suvlasnik je "Centra za veze i odnose Penco".

Dragana Penco psiholog savetnik
Privatna arhiva 

Izvor: Sensa