Da li ljubav može da izbledi? Kako saččuvati strast i romantične iskre u odnosu koji traje preko 10 ili 20 godina? Iskustva mnogih pokazuju da se nakon nekoliko godina zajedničkog života može pojaviti distanca, da nestaje osećaj intimnosti i dolazi do prezasićenja. Međutim, ljubav je poput cveta koga treba stalno i iznova negovati - to je jedini način da sprečite da strast i ljubav nestanu.

1. Pričajte iskreno - Vaš partner ne može da vam čita misli, zato uvek govorite ono što osećate, jer tako možete spasiti vezu ili brak. ne dozvolite da se negativna osećanja skupljau u vama, već ih odmah odgovorite.

2. Recite lepe stvari - Pohvalite svog partnera, ali budite iskreni. Pohvalite njegove postupke, izgled, angažovanje. Dajte mu do znanja da obraćate pažnju na njega.

3. Postavljajte pitanja - Pokažite da ste zainteresovani za njegov posao, prijatelje, kolege, saslušajte ga. Takođe, pričajte mu o tome kako ste vi proveli dan, poelite sa njim zanimljive momente.

4. Nađite vremena jedno za drugo - Neka to bude bar pola sata dnevno, ali važno je d au toku dana imate trenutke nasamo. Otuđenje u odnosima se često dešava kada provodite mnogo vremena odvojeni.

5. Napravite spisak zajedničkih aktivnosti - Što je zanimljivije, to je bolje. Planoirajte da odete zajedno u bioskop, na neku predstavu, da idete u restoran na večeru - pronađite zajendičke aktivnosti koje vam daju priliku da razgovarate i povežete se.

6. Digitalni detoks - Neka vam vreme provedeno sa partnerom bude vid digitalnog detoksa. Češće ćaskajte uživo, spustite telefon dok vaš partner priča. Nemojte da listate društvene mreže dok partner pokušava da razgovara sa vama.

7. Postavite zajedničke ciljeve - Šta želite da postignete sledeće godine? A u narednih nekoliko godina? Šta vaš partner želi? Ako ne znate, onda saznajte. Razgovor o ciljevima i načinima za njihovo postizanje je veliki korak ka jačanju odnosa.

8. Isprobajte magičnu formulu za srećan brak - Psiholog Džon Gotman otkrio je da u svakoj negativnoj interakciji sa partnerom, morate da zapamtite pet pozitivnih trenutaka iz zajedničkog života. Nemojte se plašiti da podelite uspomene na lepe trenutke u vašem međusobnom odnosu. Prvo ćete pokazati svom partneru da ih se rado sećate. Drugo, podsetite se zašto ste jednom odlučili da živite sa ovom osobom ceo život.

9. Magija dodira - Češće se držite za ruke, zagrlite se. Ne štedite na poljupcima kada idete na posao i dolazite kući.

10. Neka seksualni odnos bude spontan - Prepustite s eodjednom strastima, usred noći, ujutru, na nekom posebnom mestu - razbijte rutinu i monotoniju.

11. Pustite ga da bude sam - Kao i vama, tako je i vašem partneru ponekad potrebno da bude potpuno sam. Veze mogu imati veći potencijal ako oba partnera imaju priliku povremeno da uživaju u prostoru i vremenu samo za sebe.

12. Uradite nešto besmisleno zajedno - Igrajte društvene igre, igrice, gađajte se jastucima, pevajte karaoke... Uradite nešto novo i "blesavo" šro vam može poboljšati dan i izmamiti osmeh na lice...

13. Recite "volim te" - Iako dela govore više od reči, svako od nas ponekad želi da čuje to "volim te". Ovo ne treba da govorite mehanički, već iskreno i od srca.

Izvor: Sensa