Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 RAZLOGA ZAŠTO NE SMETE DA SPAVATE UZ UKLJUČEN TELEVIZOR: Evo kakve posledice ova navika ostavlja po zdravlje

Zašto nam je ponekad neophodan digitalni detoks... Evo koje 4 posledice spavanje pred uključenim televizorom ostavlja po naše telo i um!

  Izvor: Shutterstock

Skloni smo često da zanemarimo neke od osnovnih principa za očuvanje zdravlja, a to su pravilno disanje, konzumiranje dovoljne količine vode i dobar san. Kvalitetan san je lekovit i jedna od najvažnijih stvari koju možemo da učinimo za naše telo i um..

Mnogi ljudi imaju naviku da se uspavaju pred uključenim TVekranom, verujući da im to pomaže da lakše i brže utonu u san. Međutim, brojni stručnjaci ističu da ova navika može ostaviti negativne posledice po fizičko i mentalno zdravlje.

Pročitajte još

4 razloga zašto NE treba spavati uz uključen televizor:

1. Može smanjiti neophodan broj sati sna

Stručnjaci preporučuju da 8 sati svakodnevnog sna najbolje utiče na naše zdravlje i koncentraciju, a svaki san koji je manji od ovoga naziva se dugom"dug spavanja".

Na primer, ako spavate 6 sati, ostavljate "dug" od dva sata sna. Dug za spavanje može negativno uticati na vašu sposobnost jasnog razmišljanja i koncentracije tokom celog dana, a vremenom, dug spavanja može postati jedan od uzroka mentalnih i fizičkih disbalansa.

Spavanje sa uključenih televizorom drži vas duže budnim, čak i ako ne gledate aktivno u ekran, već samo slušate zvuk.

2. Smenjuje produkciju melatonina

Melatonin je hormon sna - signal koji našem telu daje do znanja kada je vreme za odmor. Plava svetlost sa ekrana televizora, mobilnog telefona, kompjutera i drugih uređaja, može smanjiti nivo melatonina i otežati mozgu proces ulaska u san.

Saznajte i...

3. Stimuliše mozak

Stručnjaci ističu da blicovi svetla, promene zvukova, upozorenja i brze promene slike dok gledate televiziju, stimulišu vaš mozak i čine da stalno bude aktivan. Poslednje što želite kada pokušavate da spavate je da vaš mozak bude stimulisan. Kada vaš mozak prima stimulaciju, on će ostati aktivan i teško ćete zaspati. Takođe, određena ispitivanja pokazuju da ovo može uzrokovati na kvalitet sna i podstaći vas da se budite u toku noći ili imate loše snove.

4. Negativne posledice po zdravlje

Ako je televizor uključen dok spavate, to može dovesti do nedostatka sna, a bez adekvatnog sna vaš imunitet je oslabljen, a rizik od raznih oboljenja se povećava. Istraživanje medicinskog časopisa JAMA iz 20219. godine otkriva da spavanje sa veštačkom svetlošću, poput one sa televizora i mobilnog telefona, može povećati rizik od gojaznosti.

Našem mozgu i telu je neohodan odmor kako bismo mogli da uradimo se ono što želimo i volimo u toku dana. Ponekad nam je potrebno da se udaljimo od svih uređaja i ostanemo nasamo sa svojim mislima. Probajte da se odreknete navike uspavljivanja uz veštačku svetlost uz pomoćdigitalnogdetoksa. Odredite nekoliko dana u kojima ćete koristiti uređaje smao za neophodno, i tako dopustite svom umu i telu da se odmori i obnovi.

Pročitajte još

 Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj