Kada ljudi čuju reč intimnost, najčešće automatski pomisle na seks. Seks uključuje intimnost, ali intimnost ne mora nužno da se sastoji od seksualnog odnosa. To je mnogo više od jednostavnog fiizičkog čina. Intimnost znači biti zajedno celim svojim bićem, osećati partnera, stvarati i održavati vezu. Za to je neophodna ljubav. Postoji 5 vrsta intimnosti, a svaka od njih ima različit uticaj na odnose:

1. Emocionalna intimnost

Ovo je jedinstvo uma i osećanja dvoje ljudi. Da biste ostvarili ovu vrstu intimnosti neophodno je da podelite svoja iskustva i osećanja. Da vidite svog partnera kakav zaista jeste i da ga takvog prihvatite, da prepoznate važnost bilo kog njegovog osećanja i emocije i da ga stavite ispred svega ostalog.

2. Fizička intimnost

Ovaj nivo intimnosti može uključivati seks, ali i grljenje, dodir, nežnost… Uz emocionalnu intimnost, fizički dodir dobija posebnu dubinu.

3. Intelektualna intimnost

Ovo je vitalni oblik intimnosti za mnoge parove, ali i za prijatelje. Podrazumeva deljenje najdubljih razmišljanja, stavova o onim pitanjima koja su vam najvažnija, razgovor o svojim uverenjima, principima i pogledu na svet, ali i o brigama, dilemama… Ovo je intelektualna veza.

4. Duhovna intimnost

Mnogi veruju da se iz ove vrste intimnosti razvijaju sve ostale. Duhovna povezanost znači da osećate jedno drugo na posebnom nivou. Ako ste religiozni - molite se zajedno, ako ne - meditirajte, zahvalite se životu što ste zajedno, pronađite bilo koji način da ispoljite svoju duhovnu povezanost.

5. Rekreativna intimnost

Ako imate ovaj nivo intimnosti, to znači da osećate apsolutnu udobnost i radost u zajedničkim aktivnostima- šta god da radite, gde god da ste, radujete se svim zajedničkim otkrićima, iskustvima, trenucima…

Izvor: Sensa