Kad smo zaljubljeni sve je idilično, ljubav cveta, e primećujemo loše strane, glava nam je u oblacima a leptirići u stomaku. Međutim, ako s nekim želite da gradite budućnost, treba da razmislite da li je ta osoba neko s kim je to uopšte moguće. Evo nekoliko pitanja koja bi nakon 3 meseca zabavljanja trebalo da postavite sebi:

1. Da li vam je zaista prijatno u njegovoj blizini?

U prvim nedeljama zabavljanja muškarac će se prilagoditi vama kako bi šarmirao. Ali već posle nekog vremena počeće da se ponaša prirodno. To je pravo vreme da vidite njegovo pravo lice i da li vam to odgovara ili ne. Razmislite da li vam je sada ugodno s njim? Da li vam je prijatno sa njim kada ste u društvu drugih ljudi? Ili se možda stidite njegovog ponašanja, ophođenja prema drugima? Da li će on biti dobar saputnik u vašem tempu života?

2. Da li je ljubomoran?

Ako je ljubomoran već na samom početku veze, onda će se samo pogoršati. Ljubomora je zapravo sumnja u sebe kada se osoba plaši da će neko otići kod drugoga. Ljubomora može malo da začini vezu, ali vrlo lako prerasta u patološku ljubomoru koja prerasta u kontrolu. Ako je mnogo ljubomoran, to je siguran znak da će imati potrebu da kontorliše svaki vaš korak, gde idete, s kim…

3. Kako upravlja novcem?

Iako nije presudan, odnos prema novcu je veoma važan za planiranje zajedničkog života. Zamislite da za pet godina hodate s njim kroz tržni centar. Vidite prelepu haljinu i oduševljeno je pogledate. Sada pogledajte svog saputnika. Da li je velikodušan, razborit ili pohlepan? Da li se rasipa ili štedi, da li ume da uživa u malim zadovljstvima, da vas obraduje ili gleda u svaki dinar? Važno je da shvatite da će njegov pristup finansijama najverovatnije ostati isti kao u prvim mesecima vaše veze. Da li ste spremni da živite sa ovom osobom ceo život?

4. Kakav je njegov odnos prema deci?

Niko ne planira decu odmah na početku veze, ali ako u budućnosti želite dete, onda je zamišljanje takvog scenarija veoma korisno. Kako se ophodi prema deci u svojoj ili vašoj porodici, prema deci prijatelja? Da li možete da ga zamislite kao nekog ko može da bude dobar otac i vaš partner? Da li je on neko ko bi vam pomagao oko deteta ili bi njegov posao samo bio da ga pokupi iz vrtića?

5. Da li na njega možete da se oslonite?

Na početku veze sve je idilično. Međutim, šta ćete raditi kada se pojave problemi? Da li će vam on biti podrška, neko pouzdan na koga možete da oslonite? Ili ćete ostati sami da se borite kako znate i umete?

Ovo su samo neka od pitanja koja treba da postavite sebi ako planirate ozbiljnu vezu s nekim. Znajte da se ljudi vrlo vrlo teško menjaju. Možete da promenimo samo sebe. Stoga iskreno procenite svoju situaciju, tj. gde ste vas dvoje u svemu tome. Da biste izgradili harmonične odnose, morate da se pored partnera osećate dobro i sigurno, da ste ravnopravni, sa ličnim prostorom i slobodom i da u istom pravcu gledate u budućnost.

Izvor: Sensa