Suočavanje sa iznenadnim raskidom donosi zbunjenost, tugu, nezadovoljstvo, preispitivanje, i zaista može da bude neprijatno izenađenje za partnera koji je ostavljen. O iznenadnom raskidu, kako reagovati, sprečiti ga i kako zaštiti svoje srce, govorila je psiholog i teraput za parove DraganaPenco, na svom YouTube kanalu "Veze i one bezveze".

Psihološkinja je istakla da se ovakav raskid najčešće dogodi nakon 2 meseca zabavljanja, a ponekad čak i nakon 10 meseci. To je raskid koji se nije dogodio iz neslaganja između partnera, već jedan partner iznenada raskida, a drugi ostaje u čudu jer se nije nadao raskidu i sve je delovalo kao da je u redu i da su potpuno zaljubljeni.

"Onda je iznenada jedan partner samo poslao poruku, skoro dan nakon velikih izjavih ljubavi, da on više ne može i da mora jedno vreme da razmisli. "Nije do vas nego do njega"; "on ima svojih problema koje treba da raščisti sam sa sobom"... Partner koji je ostavljen ostaje šokiran..."

Kako je do ovoga došlo?

"Kada započnemo vezu sa nekim, mi smo doslovno u drugom stanju uma i tela - hormonski, mentalno i emocionalno. Oduševljeni smo, napeti, srećni, pod adrenalinom, euforični... Telo i naš um su u distresu u odnosu na ono što treba da budu - smireni. Ovakav preveliki stres za organizam , telo ne može da nosi predugo i koristi razne mehanizme kako bi se smirilo, jer ostajanje u ovom stanju doživljava kao potencijalno opasno.

Kada telo počne da se opušta, događaju se nova stanja. Prvo, mi smo manje euforični oko te osobe i počinjemo da je vidimo jasnije bez emocionalnih i hormonskih blokada. Zbog opadanja napetosti više se ne trudimo toliko da se predstavljamo u najboljem mogućem svetlu. Treće, opuštamo se pored te osobe i prikazujemo se onakvi kakvi jesmo, počinjemo da pričamo šta želimo u budućnosti, sugerišemo kako mi zamišljamo takvu vezu sa njom. U tom periodu se jasno pokaže jasna njegova i njena priroda.

Onda postoji šansa da se to što se vidi ispod našeg prvobitnog predstavljanja ne dopadne osobi spram nas, ili da se nama ne dopadne ono što smo mi videli kod nje. Ovo sve počinjemo da slutimo nakon mesec dana i to je momenat kada počnemo da se preispitujemo da li mi tu u stvari gubimo vreme.

I onda kada iskombinujemo te tri komponente, opadanje euforije, otkrivanje partnera spram sebe, izviranje naše prave prirode iz nas, i četvrto, testiranje toga još jedno mesec i po dana, da ne bude da smo lako odustali od nečega što nam se na početku činilo vredno. Nakon toga nemamo volje da se više bavimo takvom osobom i sve lepo ugasimo, ili nas ugase." - objasnila je psihološkinjaDraganaPenco.

Kako da izbegnete ovakav iznenadni raskid?

Dragana ističe da pokušate da se previše ne zagrejete tokom prva dva meseca, da držite hladnu glavu, čak iako vam se ta osoba jako dopada. Tako nećete biti previše iznenađeni i povređeni ako do raskida dođe, jer niste zaslepljeni oduševljenjem. "Budite u relativitetu, ne biti oduševljen, ali ne biti ni skeptičan, niti u kontri, nego biti u realnosti."

Takođe, važno je da ne idealizujete ovu osobu, već da budete svesni i njenih mana. A ukoliko dobijete ovakvu poruku ili na ovakav način partner raskine sa vama, odgovorite samo "U redu". "Jedno "u redu" je kao hladan tuš i izaziva reakciju kod druge osobe u smislu " da li si ti svestan šta gubiš"... Nakon ovakve poruke ta osoba ostaje u jednakom ili potpunom šoku poput vas oko toga što je ostavila toliko mlak utisak, da ste vi istog momenta pristali da je se odreknete kada je ona to predložila. A ego je ego. Onda mora da se vrati na lice mesta i da popravi utisak, jer se ego raspada."

Ceo video sa savetima Dragane Penco o iznenadnom raskidu, kako ga sprečiti i reagovati, možete pogledati ispod!

Izvor: Sensa