Šta je sapioseksualnost? Ljudi koji su sapioseksualci smatraju da je inteligencija izuzetno važna za povezivanje na fizičkom i emotivnom nivou. Sapioseksualci smatraju da je inteligencija najatraktivnija osobina i vrednuju je više od izgleda ili čak ličnosti potencijalnog partnera.

Koji znaci pokazuju da je osoba sapioseksualac:

1. Više vas privlači inteligencija potencijalnog partnera nego izgled ili ličnost

Sapioseksualce najviše privlači ili izaziva intelekt druge osobe, pa su na prvom sastanku više zainteresovani za razgovore o knjigama, politici, dešavanjima u društvu, nego za početak erotske veze ili romantike. Ako vas najviše privlači nečiji intelekt, ovo je veoma dobar znak da ste sapioseksualni.

2. Intelektualni razgovori vas uzbuđuju

Sapioseksualce ne privlači samo intelekt potencijalnog partnera – često ih inteligencija fizički pokreće. Ako vas političke debate ili duge rasprave o književnosti, intelektualni i dublji razgovori, privlače i bude kod vas eriotsku privlačnost prema sagovorniku, važno vam je da pre intimnog odnosa osvestite kakav je intelekt druge osobe. Inteligencija vas pokreće na uzbuđenje i stvara leptiriće u stomaku.

3. Mnogo vam je stalo do profesionalnog ili akademskog uspeha partnera

Sapioseksualna osoba može biti posebno fokusirana na akademski ili karijerni uspeh potencijalnog partnera, jer im je to izuzetno važno u sopstvenom životu. Za sapioseksualce, ova dostignuća mogu biti ključna za odlazak na prvi sastanak.

4. Morate imati intelektualnu diskusiju pre nego što vam intimni odnosi padnu na pamet

Za većinu sapioseksualnih ljudi, nemoguće je da se osećaju prijatno u vezi ili intimnosti sa osobom pre nego što su imali dobar, dug i kvalitetan razgovor. Sapioseksualne osobe mogu otkriti da je teško intimno se povezati sa potencijalnim partnerom dok se ne upuste u neki oblik intelektualne diskusije. Kako navodi stručnjak za odnose, intelektualna veza se može smatrati daleko efikasnijom predigrom od čak i fizičkog dodira.

5. Intelektualna iskra vam je važnija od čak i emocionalne iskre

Sapioseksualnost se često može pomešati sa demiseksualnošću, orijentacijom koju karakteriše doživljavanje intimne privlačnosti prema nekome tek nakon uspostavljanja emocionalne veze sa njim. Iako postoji određeno preklapanje između ove dve orijentacije, postoji i izrazita razlika.

"Sapioseksualnost je potreba da se izgradi intelektualna privlačnost pre nego što dođe do intimne privlačnosti, dok je demiseksualnost potreba za izgradnjom emocionalne veze pre nego što dođe do intime", objašnjava Kris Šejn, socijalni radnik i stručnjak za odnose. "Da bi intimna privlačnost započela, sapioseksualna osoba traži nekoga na istom intelektualnom nivou na kome je, dok demiseksualna osoba traži nekoga ko će podeliti njihova osećanja i emocije."

Sapioseksualci u vezama

U vezama, sapioseksualci obično visoko cene bavljenje intelektualnim aktivnostima zajedno sa svojim partnerima. To može uključivati analizu vesti i razgovore o politici, gledanje dokumentarnih filmova ili zajedno pohađanje časova, ili jednostavno vođenje dubokih razgovora s partnerom.

Izvor: Sensa