Ljubav može da bude predivna bajka, ali i izvor tuge i melanholije kada se romantični planovi ne odvijaju onako kako naše srce želi. Ako ste nekada doživeli razočaranje u ljubavi, znate koliko to iskustvo može da bude bolno i teško. Od raskida, preljube, toksičnih veza, do prepreka - svi ovi izazovi mogu otvoriti emotivne rane. Jedan od glavnih izazova jeste kako da nastavimo dalje kada volimo osobu sa kojom iz nekog razloga ne možemo da budemo.

Šta god da je razlog, evo 8 načina da se prepustite i krenete dalje.

1. Osetite bol i dozvolite sebi vremena da tugujete - Izlaz je završen, i iako to može zvučati kao nešto što ljudi kažu, u tih nekoliko reči ima mnogo mudrosti. Na kraju dana, što više pokušavate da pobegnete od svojih osećanja ili pokušavate da ih ignorišete, zaboravite, to ćete kasnije morati da se suočite. Bolje je ići napred i suočiti se s tim sada i žaliti zbog gubitka nego potiskivati emocije.

2. Nemojte sebi iznova postavljati pitanja - Možda bi bilo primamljivo sedeti i pitati se šta bi se dogodilo da su stvari uspele. "Šta ako se sada vratim?" možete sebe pitati. Možda ćete se pitati "Da li sam mogla nešto drugačije?; "Da li sam mogla da ga zadržim?" Razmatranje ovih pitanja u glavi može samo nepovoljno da se odrazi na vaše raspoloženje, da vam dodatno oteža i dovede vas u zabludu. Zato je važno da pustite sva pitanja i prođete kroz ovu fazu bez vraćanja u prošlost.

3. Prekinite kontakt u potpunosti - Možda izgleda kao da je to težak zadatak, ali ako je veza toksična ili ste svesni da nema šanse da bude uspešna, nemojte se držati za nju. Ne fokusirajte se na ovu osobu, nadajući se da će stvari jednog dana magično funkcionisati. Morate prekinuti kontakt ako očekujete da idete dalje. Da, postoje izuzeci od ovoga, na primer ako imate decu sa ovom osobom. Međutim, ako nemate PRAVI razlog da budete u blizini ove osobe, jednostavno nemojte.

4. Izbegavajte situacije koje bi mogle biti nejasne - Izbegavajte situacije u kojima zante da ćete se sresti, ne odlazite na mesta koja vas podsećaju na njega, ne radite stvari koje vas u velikoj meri povezuju sa tom osobom. Pokušajte da sebi olakšate, a ne da otežate.

5. Odustanite od zatvaranja - Nemojte da se zatvorite i povučete u sebe, već govorite otvoreno o svojim emocijama. Ukoliko ne možete da izgovorite ono što osećate, napišite oproštajno pismo i spalite ga.

6. Kreirajte sistem podrške - Izgradite sebi sistem podrške prijatelja i porodice kojima verujete. Idite do njih i zamolite ih da vas podsete zašto ste uopšte otišli iz ove veze, šta je to što je dobro i što vas može očekivati sada.

7. Budite iskreni prema sebi - Morate biti iskreni prema sebi zašto je ova veza morala da se završi. Možda je teško, ali morate biti brutalno iskreni prema sebi. Sedite i zapišite zašto ne možete da budete sa njim, i budite otvoreni kada to sebi saopštavate.

8. Dozvolite sebi da pokušate ponovo - Dozvolite sebi da ponovo budete srećni, obratite pažnju na sve te mogućnosti i divne stvari koje vas okružuju. Dopustite sebi radost i nove šanse, a ljubav će se pojaviti onda kada treba. Vi takvu radost zaslužujete.

Izvor: Sensa