U ranim fazama romantične veze, mnogi ljudi brkaju požudu i ljubav — i to je sasvim normalno. Kao ljudska bića, prilično se lako vežemo jedni za druge. Želimo da se osećamo blaženo, radosno, puni života i srećno sve vreme.

Ljubav i požudu osećamo na sličan način, ali evo 8 glavnih razlika:

1. U ljubavi vidimo dublje od sjajne spoljašnosti

Sve je u redu kada želimo da izgledamo dobro za nekoga. Ali postoji razlika kada nama je to stalno u fokusu kako bismo prikovali pogled tog nekog posebnog za sebe ili kada u ljubavnom zanosu ne vidimo čak ni kakvu košulju neko ima. Prosto nam to nije u fokusu. Oči partnera koje nas gledaju sa ljubavlju zapravo reflektuju naš najlepši odraz.

2. Požuda se svodi na fizičku privlačnost

Požuda i strast nas teraju da previdimo nedostatke. Nije nas briga što on ili ona imaju dosadan glas, ili što nemaju smisla za humor, jer postoji fizička privlačnost.
Ali kada smo zaljubljeni, želimo da se povežemo na dubljem nivou. Želimo nekoga sa kim možemo da razgovaramo, da se smejemo i na koga možemo da se oslonimo. Nehotice vidimo greške jer nam je više stalo do osobe.

3. Požuda vas ubeđuje da kažete ono što druga osoba želi da čuje

Kada nas obuzme požuda želimo da udovoljimo toj osobi. Želimo da budemo primećeni, pa čak i da nateramo drugu osobu da veruje da smo savršeni. Nažalost, ne možemo to zauvek lažirati i pre ili kasnije će naše pravo ja izaći na površinu.

U ljubavi želimo da stvari budu stvarne. Samo zato što delite različita mišljenja i perspektive sa svojom boljom polovinom, to ne znači da niste kompatibilni. U redu je imati probleme u vezi sve dokle god možete pronaći način da dođete do kompromisa i učinite da to funkcioniše.

4. Požuda vam pokazuje savršenstvo; ljubav čini da gledaš dalje od površnog

Požuda vara. Ona nas tera da verujemo da smo naišli na grčkog boga ili boginju bez mana.
Međutim, kada smo zaljubljeni, učimo da gledamo dalje od površnog. Ne zaljubljujemo se nužno u fizičko, već u ono što se krije ispod - dušu, ciljeve, dobrotu, unutrašnju lepotu. Ljubav čini nesavršeno savršenim!

5. Požuda vam ne dozvoljava da vidite šta se krije ispod prelepog tela

Požuda je sinonim za fizičku privlačnost. Volimo ono što vidimo i osećamo na intimnom nivou i ne brinemo toliko o unutrašnjim mislima, percepcijama ili životnim ciljevima te osobe.

Međutim, kada smo zaljubljeni, želimo da znamo sve o toj osobi. Počinjemo da se fokusiramo na najsitnije detalje i nekako njihovi nedostaci postaju stvari do kojih nam je najviše stalo. Ljubav i posvećenost čine istinsku vezu, dok strast i požuda dovode do zapleta koji ne traju.

6. Lični problemi ne dolaze u obzir kada je požuda u pitanju

Ne možete da delite svoje lične probleme sa nekim sa kim se odnos bazira samo na požudi. A to je zato što ne želite da pokažete svoje ranjivosti i ne želite da va soni vide na neki drugi način.
Ljubav, s druge strane, čini da verujete osobi koja sedi pored vas; osećate potrebu da delite jer znate da će vas razumeti i podržati.

8. Ljubav pokreće vašu maštu i okreće vas ka budućnosti

Požuda tera ljude da žive u trenutku, uživaju u fizičkoj privlačnosti i to je to. Kada ste zaljubljeni, želite da uradite više. Počinjete da zamišljate stvari – kako bi bilo da delite zajednički život, da imate koristi od ljubavi u braku, imate decu i da budete istinski srećni.

Suština je da su požuda i ljubav dva veoma različita osećanja. Požuda je površna, ljubav ulazi dublje u vašu dušu. Ljubav nas tera da ostatak života provedemo sa osobom koja spava pored nas; požuda samo čini da želite da uživate u trenutku i da nastavite sa svojim životom.

Izvor: Sensa