Toksičan partnerski odnos je onaj koji nema karakteristike zdrave veze: partneri ne pokazuju ljubav, ne štite jedno drugo, ne preuzimaju odgovornost za svoja osećanja i ne ohrabruju jedno drugo, već postaju jedni drugima protivnici. 

Konflikti i neslaganja su deo svake veze, ali ako ne znate kako da ih konstruktivno rešite, ovo je zabrinjavajući znak toksične veze.

Kako rešavate konflikte?

Studija objavljena u časopisu Family Process 2019. godine pokazala je da srećni parovi teže rešavanju sukoba. Kada se svađaju oko stvari poput toga kako da provode svoje slobodno vreme ili kako da podele kućne poslove, pokušavaju da nađu rešenje koje odgovara oboma, umesto da se svađaju oko iste stvari sve vreme.

Iako postoje problemi, da li verujete da oboje radite na njihovom rešavanju? Možete li i dalje da budete ljubazni i puni poštovanja jedno prema drugom? Ili stalno krivite, kritikujete, izbegavate ili ograničavate jedno drugo?

Kozavisnost

Kozavisnost još jedna toksična osobina koja može da našteti vezi. U ovoj disfunkcionalnoj dinamici, jedan partner preuzima ulogu „davaoca“, a drugi „primaoca“. Davalac žrtvuje svoje potrebe da bi obezbedio drugog, dok se primalac previše oslanja na njega. 

Zavisne veze, čak i ako su tople i pune ljubavi, često su toksične. Često se ne zasnivaju na ljubavi, već na nesigurnosti, traumi i strahu.

Skloni ste ovakvoj vrsti veze ako ste vi ili vaš partner odrasli u domaćinstvu u kojem su roditelji bili nasilni, emocionalno odsutni, zavisni od alkohola ili radoholičari...

Primećujete znake narcizma kod svog partnera

Narcizam uključuje mnoge osobine koje mogu da stvore toksičnu vezu: egocentričnost, nedostatak kajanja, niska sposobnost regulisanja emocija, zavisnost od divljenja drugih da bi se osetila sopstvena vrednost i nevoljnost da se preuzme odgovornost za svoje postupke.

Ali svako ko se nađe u dugoj vezi sa narcisom mora da shvati da i sam ima narcisoidne osobine, samo je pitanje ko će prvi početi da ih rešava?

Osećate kao da vam sej život raspada

Zajednička nit toksičnih veza je usamljenost. Toksična veza počinje da vas toliko iscrpljuje da u vašem životu nemate dovoljno mesta za prijateljstva ili hobije. Vaš posao pati jer vam je teško da se fokusirate na bilo šta drugo osim na svoju vezu. Stalno se osećate bolesno i verovatno ne spavate dovoljno.

Iako neki od ovih problema mogu biti veoma očigledni, oni se često razvijaju postepeno. U partnerstvu se vremenom formiraju navike, obrasci ponašanja, emocionalne razmene i rutine, tako da nije neobično da suptilne promene ili naizgled beznačajna trvenja vremenom postanu veliki problemi.

I pošto se ova trenja i njihovi efekti razvijaju sporo, ponekad ne vidite put kojim ste pošli sve dok se bol i frustracija ne nagomilaju. Ako osećate da nešto nije u redu, važno je da verujete sopstvenoj mudrosti, čak i ako ne možete tačno da odredite gde ili kada je veza krenula naopako.

Dok vam pozitivni, zdravi odnosi omogućavaju da poboljšate druge oblasti svog života i povećate svoje samopoštovanje, toksični odnosi čine upravo suprotno. Toksična veza nije samo veza puna izazova ili poteškoća, već ima i dugoročan negativan uticaj na vaše zdravlje, bilo da se radi o emocionalnom, mentalnom, finansijskom ili fizičkom zdravlju.

Zasucite rukave i počnite da radite na sebi.

Izvor: Sensa.si

BONUS VIDEO: