Numerolozi, ezoteristi i psiholozi slažu se u jednom: ime na neki način utiče na karakter čoveka, na njegov stav, pa čak i na njegovu sudbinu. Zato i kada govorimo o muško-ženskim odnosima, posebno važno kako suprotni pol percipira ime. Istraživanja su pokazala da je ime potencijalne srodne duše važno i za muškarce i za žene.

Kako ime utiče na karakter osobe

Dokazano je da ime utiče na karakter osobe. Često primećujemo: ljudi nazvani po nekom od svojih rođaka počinju da liče na njega u ponašanju. Sa čime je ovo povezano? Psiholozi često govore o takozvanom „efektu etikete“: osoba podsvesno teži da ispuni očekivanja povezana sa njegovim imenom u porodici ili društvu. Kao rezultat toga, njegovo samopoštovanje, osobine ličnosti, pa čak i profesija, delimično su određeni stereotipima u vezi sa imenom. Takođe, lepa, zvučna imena povećavaju samopoštovanje. Nepopularno, zastarelo, čudno – snižavaju ga i čine da se čovek oseća izopšteno.
Numerolozi i oni koji se bave nekim ezoteričnim disciplinama smatraju ime skupom vibracija koje mogu privući određene energije i uticati na nečiju sudbinu i razvoj određenih osobina ličnosti.

Kako drugi doživljavaju naša imena

Kada prvi put čujemo nečije ime, mozak odmah počinje da traži asocijacije povezane sa njegovim zvucima ili pričama koje su u njegovoj svesti za to ime vezane. Ime koje je nosila voljena baka ili deda, heroina ili junak omiljene bajke ili knjige doživljava se kao blisko. Zvukovi imena su takođe važni. Samoglasnici i meki suglasnici često se doživljavaju kao znak ljubaznosti i delikatnosti, dok se oštri i tvrdi zvukovi - na primer, r, t, z povezuju sa snagom i odlučnošću. Kao rezultat toga, nesvesno formiramo ideju o strancu na osnovu njegovog imena.

shutterstock_577274701.jpg
Shutterstock 5 ženskih imena privlači muškarce kao magnet

Koja su najatraktivnija imena

Nedavno istraživanje koje je sprovelo nekoliko ruskih sajtova za upoznavanje pokazalo je da ne samo žene, već i muškarci pridaju veliku važnost imenu pri izboru partnera. Otprilike četvrtina ispitanih priznala je da ime devojke utiče na želju da je upozna. Istovremeno, među prvih pet najatraktivnijih ženskih imena su Viktorija, Katarina, Julija i Olga, ali Ana je apsolutni lider – imenovala ju je većina mladih ljudi. A čini se da to nije uzalud kada pročitate karakteristike ovog imena. Veruje se da su žene s ovim imenom prijatne, tople i ženstvene, ali u isto vreme znaju kako da se zauzmu za sebe. Veoma su srdačne i empatične, spremne da pomognu i podrže voljene i najmilije. Cene pouzdanost i harmoniju, ali su spremne da se bore za stvari, ideje i ljude koji su im dragi. Verni i pažljivi prijatelji i partneri. I u Srbiji živi veliki broj žena po imenu Ana, a to ime je i dalje jedno od najpopularnijih za devojčice.

5 ženskih imena privlači muškarce kao magnet
Foto: Shutterstock 5 ženskih imena privlači muškarce kao magnetMeđutim, stručnjaci za imena znaju da je kompatibilnost između imena muškarca i žene mnogo važnija od ličnih preferencija. Postoje dve popularne metode za izračunavanje kompatibilnosti, jedna je numerološka, a druga direktno upoređivanje značenja imena. Veruje se da ako su slični ili komplementarni, onda se njihovi nosioci mogu bolje razumeti i podržavati jedni druge u odnosima. Ipak, to je važno samo pri prvom susretu. Iskrena ljubav i duboki odnosi grade se uprkos svim stereotipima i uprkos tome kako se ko zove.

BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Kako da nađete ljubav MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.