Izbor partnera je složen proces koji zavisi od mnogo faktora. Svi imamo određene obrasce, zasnovane na našim prošlim iskustvima i percepciji onoga što smatramo privlačnim. Te obrasce oblikuju naša porodica, prijatelji, kultura i mediji. Ponekad nas privlači određeni tip partnera, čak i ako taj tip ne odgovara našim potrebama ili vrednostima. Taj složen proces zavisi od raznih faktora, uključujući naše preferencije i vrednosti, iskustva iz prošlosti u vezama i našu biologiju. Ponekad možemo izabrati partnera koji je vezan za iskrivljenu samopercepciju, straha od usamljenosti, niskog samopoštovanja, bioloških faktora, vezanosti za ideal, iskustava iz prošlih veza i pogrešne procene situacije.

1. Iskrivljena percepcija

Ponekad iskrivljujemo sopstvenu percepciju potencijalnog partnera i našeg odnosa sa njim. Možemo videti svog partnera onakvim kakvim želimo da bude, a ne onakvim kakav zapravo jeste.

2. Strah od usamljenosti

Strah od usamljenosti je snažan faktor koji nas tera da biramo partnere koji nam ne odgovaraju. Postajemo skloni kompromisima da bismo izbegli usamljenost, čak i ako to znači kompromitovanje naših standarda i vrednosti.

3. Nisko samopoštovanje

Nisko samopoštovanje nas dovodi do toga da privlačimo partnere koji nisu u skladu sa našim potrebama ili vrednostima. Počinjemo da verujemo da zaslužujemo samo ljude koji ne ispunjavaju naše standarde ili da ne možemo da pronađemo savršenog partnera, da nismo nikg vredni.

4. Biološki faktori

Istraživanja pokazuju da neke ljude biološki privlače pogrešni partneri. Na primer, naučna istraživanja pokazuju da nivoi hormona testosterona povećavaju privlačnost muškaraca, ali istovremeno utiču na njihovo ponašanje u vezama. Isto tako, nivoi estrogena kod žena mogu uticati na to koga će izabrati za partnera.

5. Vezanost za ideal

Možemo se vezati za ideal koji smo sami stvorili i pokušati da tražimo partnera koji je u skladu sa tim idealom, čak i ako to ne odgovara stvarnosti. Na primer, počinjemo da tražimo partnera koji odgovara našoj ideji o "idealnom" muškarcu, a ne uzimamo u obzir njegove stvarne kvalitete.

6. Vezanost za prošlost

Iskustvo prošlih veza značajno utiče na to koga ćemo izabrati za partnera u budućnosti. Ponekad nas privlači određena vrsta partnera na osnovu naših prošlih iskustava. Na primer, ako smo imali poteškoća u vezi sa nekim, onda tražimo novog partnera koji odgovara našem uobičajenom obrascu, čak i ako nam ne odgovara i na nas utiče destruktivno.

7. Pogrešna procena situacije

Ponekad pogrešno procenimo situaciju i ne vidimo da naš partner nije pravi za nas. Ignorišemo očigledne znake toga i ne obraćamo pažnju na nedostatke partnera jer smo previše zaljubljeni ili previše zaneseni.

shutterstock_363080189.jpg
Shutterstock 

Kako da promenite stvar?

Izbor partnera je individualan proces. Ako postanete svesni razloga zašto birate nepodobne muškarce, možemo da promenimo situaciju i mudrije biramo partnere koje će odgovarati našem karakteru i načinu razmišljanja. Važno je zapamtiti da možemo promeniti svoje navike i izabrati partnera koji nam zaista odgovara. Samo treba da budemo svesniji i da znamo šta želimo od veze, da obraćamo pažnju na svoja osećanja i intuiciju i da budemo otvoreni za nova iskustva i mogućnosti. Moramo biti spremni na činjenicu da će naš partner imati svoje nedostatke i da neće biti u skladu sa našim idealima, ali to ne znači da veza ne može biti uspešna. 

BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Zašto je 21. vek - vek usamljenosti MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.