Kada većina nas pomisli na partnersko verbalno zlostavljanje, prvo mu kroz glavu prođu povišen ton, svađa, dranje i vikanje, ali istina je da je najotrovnije zlostavljanje tiho, bez reči. Tretman tišinom je pasivno-agresivni oblik manipulacijeu kojoj osoba odbija da komunicira ili komunicira sa nekim drugim u određenoj situaciji. Ovaj oblik pristupa može imati duboke posledice na međuljudske odnose i može pokrenuti važna pitanja o prirodi emocionalnog zlostavljanja.

Definicija tretmana ćutanjem

Tretman tišinom se definiše kao namerno odbijanje osobe da komunicira ili odgovori na verbalne ili neverbalne interakcije drugih. To ponašanje se može koristiti kao kontrolna taktika u odnosima jer jedna osoba pokušava da stekne ili održi moć ignorisanjem druge ili umanjujući vrednost i važnost dotične osobe.

Psihološki efekti tretmana tišinom

Tretman tišinom može imati niz negativnih psiholoških efekata na osobu koja je izložena ovakvom ponašanju, a najvažniji su:

1. Osećaj izolacije

Stalno ignorisanje i nedostatak komunikacije mogu stvoriti osećaj izolacije i usamljenosti kod pogođene osobe.

2. Smanjenje samopoštovanja

Tiho postupanje može potkopati nečije samopouzdanje i samopoštovanje, čineći da se ova osoba oseća beznačajnom i nevažnom. Ideja da „ne pričam s tobom” predstavlja mnogo više od običnog prekida komunikacije među ljudima. Reč je o osećanju „više ne postojiš za mene, više nemaš nikakvu važnost“ i može se doživljavati kao traumatično iskustvo.

3. Nagomilavanje besa

Osoba koja je ignorisana može doživeti frustraciju i ljutnju zbog nemogućnosti da komunicira i zbog nedostatka odgovora drugog. Ova blokada u komunikaciji se oseća kao nevidljivi zid između onoga ko prekida komunikaciju i onoga ko je ignorisan.

4. Konfuzija

Nedostatak komunikacije može stvoriti konfuziju i nesigurnost u vezi sa odnosom i njegovim stanjem. Ignorisana osoba ne zna gde je i kako će se stvari razvijati.

shutterstock_2105072642.jpg
Shutterstock Da li je tišina oblik zlostavljanja

Tretman ćutanjem kao oblik zlostavljanja

U mnogim slučajevima tihi tretman se može smatrati oblikom emocionalnog ili psihičkog zlostavljanja. Ova taktika se može koristiti za kontrolu i manipulisanje pogođenom osobom i može stvoriti toksično i nezdravo okruženje u vezi.

Ako se tretman ćutanjem primenjuje nasilno, od strane toksičnog partnera, ignorisana osoba postaje žrtva i važno je identifikovati šta se dešava kako bi shvatili da to nije njihova krivica. Naravno, normalno je da vam treba pauza u kojoj ne razgovarate i ne dovedete svoje misli u red, ali ovo možete komunicirati. S druge strane, kada se prećutni tretman koristi kao oblik zlostavljanja, ćutanje postaje hladno i bolno.

Imajući to u vidu, tihi tretman postaje zloupotreba ako:

  • Koristi se da povredi drugu osobu ili uništi njeno samopoštovanje
  • Izražava ravnodušnost, nedostatak poštovanja ili čak devalvaciju
  • Doprinosi povećanju nivoa stresa, anksioznosti ili čak depresije

U praksi, ćutanje donosi više štete nego koristi. Ignorisana osoba ne zna šta se dešava, koliko dugo će ova navika trajati i ne može preduzeti mere da reši situaciju. Sva ova iskustva ne donose dobro ignorisanoj osobi i ne "popravljaju" odnos.

BONUS VIDEO:

Da li je prevara misao ili čin MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.