Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde se u telu nalazi mišić duše: evo kako da ga opustite i rešite se negativnih emocija

Srtručnjaci ističu da ukoliko je mišić duše u grču, dolazi do anksioznog i depresivnog stanja! Evo kako da ga opustite jednostavnom vežbom i vratite emotivni balans...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Depresija, strahovi, anksioznost... sve je to u vašoj glavi! Tako nas bar uče već godinama, piše Lepa & Srećna.

A zapravo, sve to se možda nalazi u tkivu koje nazivaju "mišić duše", a odgovoran je za našu pokretljivost i uspravan položaj čoveka. Njegov latinski naziv je psoas major, a novo istraživanje pokazuje da utiče na opšte blagostanjeorganizma. Pošto je povezan sa dijafragmom, utiče na disanje i anksioznost. U direktnoj je vezi sa kičmenom moždinom pa vodi do našeg najstarijeg dela mozga - reptilskog mozga.

Povezane vesti

I zato, ako je psoas major u grču, mi se osećamo loše. Reptilski mozak, koji je zadužen za "borbu ili bekstvo", takođe je napet, pa smo tužni, uplašeni i u strepnji.

"Mišić duše" može se lako opuštati - lezite na leđa i polako dižite jednu pa drugu nogu, savijenu u kolenu, tako da stopalo podignete od poda oko 30 cm. Pri spuštanju stopala, malo okrenite koleno u spoljnu stranu. Kad koleno spustite, malo odignite lumbalni deo kičme od poda, pa spustite

Ponavljajte u serijama, 3 puta po deset podizanja, svake večeri.

Za bolje razumevanje vežbe, pogledajte i videoklip!

Srtručnjaci ističu da ukoliko je mišić duše u grču, dolazi do anksioznog i depresivnog stanja! Evo kako da ga opustite jednostavnom vežbom i vratite emotivni balans...
Izvor: YouTube

Izvor: Lepa & srećna

procitajte-jos4
Izvor: Foto: Shutterstock Drevna masaža koju su osmislili mornari: masaža stopalima za bolju cirkulaciju i detoksikaciju tela

Sećate li se kako ste kao dete stopalima masirali tatu po leđima? Ako biste danas takvu masažu rado i sami probali, isprobajte ajurvedski tretman Chavutti Thirumal.

Odblokirajte moćnu i lekovitu Ći energiju: rešite se brojnih tegoba vežbanjem prstiju

U toj neuobičajenoj masaži, umesto ruku, ajurvedski terapeut, držeći se za konopac dok premešta svoju težinu, u zavisnosti od vaše mišićno-koštane strukture, stopalima masira svaki mišić vašeg tela. Ovakvi čvrsti pritisci odlični su za poboljšanje cirkulacije i izbacivanje toksina, a povoljno deluju na neurološki i mišićno-koštani sistem.

Snaga kišnih kapi: tehnika koja pomaže kod bolesti kičme

Iako možemo pomisliti da gaženje po telu deluje nespretno i neumesno, istina je daleko od toga jer stopala mogu sve što i ruke. Veruje se da su ovu masažu osmislili južnoindijski mornari pre više od dve hiljade godina. U to doba, ratnici su pre bitke prolazili desetodnevne intenzivne tretmane kako bi sebi osigurali vrhunsko funkcionisanje u akciji. Masaža stopalima pomagala im je u prevenciji povreda i iščašenja, a ako bi nešto pošlo po zlu za vreme bitke, nova masaža bi uveliko skratila vreme zaceljivanja.

Danas Chavutti Thirumal na Zapadu ima malo pristalica, ali su mu verni profesionalni sportisti, poslovni ljudi i performeri.

Napomena: Ovu masažu ne smete sami isprobati! Stopalima sme da vas masira isključivo stručno lice.

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj