1. Izaberite problem, poteškoću ili izazov koji prevladava vašim trenutnim mentalnim i emocionalnim prostorom. Možda vas, na primer, izluđuje šef ili ste se posvađali sa suprugom. Kada određujete problem, budite što precizniji, na primer, umesto: "Ljuta sam na muža" možete reći: "Ljuta sam na muža zbog toga kako se juče prema meni ponašao."

2. Zatvorite oči i prisetite se situacije koja je u vama izazvala stres, pa subjektivno procenite, na lestvici od 0 do 10, koliko ste jako potreseni: 0 znači da vas to nimalo ne muči, a 10 označava najveći intenzitet koji možete zamisliti. Da biste uočili primetan pomak, iskušajte problem koji ćete oceniti sa 5 ili više. Odgovor zapišite na papir.

3. Smislite početnu izjavu koja će vam poslužiti da izvučete energiju problema na kojemu ćete raditi: "Iako _____________ (prazninu popunite problemom), duboko i potpuno prihvatam sebe." ili "Iako _____________ (prazninu popunite problemom), u redu sam takva kakva sam." Na primer: "Iako sam ljuta na muža zbog toga kako se juče prema meni poneo, duboko i potpuno prihvatam sebe." ili "Iako sam napeta jer se približava rok za dovršenje projekta na poslu, u redu sam takva kakva sam."

4. Potom smislite frazu za podsećanje – ona je kraća verzija početne. Na primer, ako vaša početna fraza ima veze s ljutnjom na supruga ili strahom hoćete li na vreme dovršiti posao, može glasiti: "Ova ljutnja, ova ljutnja, ova ljutnja..." ili "Ovaj strah, ovaj strah, ovaj strah koji osećam...". Fraza za podsećanje pomaže nam da tokom tapkanja ostanemo usredsređeni na problem.

5. Započnite tapkanjem na karate-tačku na dnu dlana, ponavljajući naglas početnu izjavu tri puta. Možete tapkati kojom god rukom želite, ritmom i jačinom koja vam odgovara – ne brinite se, ne možete pogrešiti.

Probajte sami - vežba tapkanja briše lošu energiju i oslobađa od problema: evo kako da je uradite pravilno na svom telu
Foto: Shutterstock probajte-sami-vezba-tapkanja-brise-losu-energiju-i-oslobada-od-problema-evo-kako-da-je-uradite-pravilno-za-samo-par-minuta4

6. Tapkajte tačke u nizu dok naglas izgovarate frazu za podsećanje. Tačke tapkanja su sledeće: vrh glave, koren obrve, sa strane oka, ispod oka, ispod nosa, brada, ključna kost, ispod ruke, ispod grudi, zanoktica palca, kažiprsta, srednjeg prsta i malog prsta te završno, karate tačka. Svaku tačku tapkajte od pet do sedam puta. Ne morate tačno brojati. Važno je da na svakoj tački provedete dovoljno vremena kako biste mogli izgovoriti frazu za podsećanje i osetite da vam je prija. Sa obe strane tela pružaju se isti meridijani, što znači da možete tapkati bilo kojom rukom, odnosno na kojoj god strani tela želite. Kada završite tapkanje, duboko udahnite nekoliko puta.

7. Sada ponovo odredite intenzitet svog problema pomoću lestvice od 0 do 10 da biste ocenili napredak. Na primer, u mislima se vratite na ono što vam je suprug učinio i proverite kako se u vezi sa tim osećate. Je li se vaša ljutnja ublažila? Ako jeste, možete nastaviti tapkati još nekoliko krugova izgovarajući fraze u istom stilu sve dok se potpuno ne oslobodite problema. Ako primetite da ste za vreme tapkanja na ljutnju na supruga mislili na nešto drugo, možda na neku stariju situaciju koja vas je još više razbesnila, pređite na tapkanje "starog" problema kako biste došli do rešenja.

8. Ponavljajte koliko god puta bude potrebno, odnosno, sve dok ne osetite olakšanje.

Izvor: Sensa.hr