Postoji verovanje da onako kako budete dočekali Novu godinu, tako ćete godinu i provesti. Zato se valja potruditi- obucite elegantnu odeću, postavite svečani sto i servirajte lepo ukrašena i s ljubavlju napravljena jela. Budite raspoloženi, smireni, velikodušni, milostivi. Širite ljubav i sreću. Oprostite onima koji su vas povredili, zahvalite se na lekcijama koje ste naučili i krenite dalje. Kako se veruje da nova godina treba da počne mirom i blagostanjem, jer će takva biti cela godina, zato nije dobro posvađati se s nekim uoči praznika. To priziva nesreću.

Mnogi narodi veruju da će proslava uz puno graje, smeha i pesme uplašiti zle duhove. Zbog toga su dočeci Nove godine uvek veseli i bučni. U pojedinim kulturama postoji običaj da se na jelku okače slatkiši, bombone i voće kako bi se smirili uznemireni duhovi, a negde se ostavi jedan novogdišnji kolačić koji će čuvati kuću tokom cele godine.

 Novogodišnji rituali za privlačenje novca

-Stavite novac pod tepih u novogodišnjoj noći, okačite papirne novčanice na jelku.
-U Aziji veruju da ako počnete godinu dobrim delima, vratiće vam se dobrim. Zato se već 1. januara pomaže komšijama, rođacima, slučajnim prolaznicima.
-Filipinci veruju da se bacanjem novca po kući privlači bogatstvo.
-U Irskoj je običaj da se u novogodišnjoj noći otvore vrata i pozovu gosti u kuću
-U Španiji se u ponoć pojede tačno 12 zrna grožđa za 12 otkucaja zvona kako bi se ostvarile želje
-U Brazilu se u novogodišnjoj noći nosi belo kako bi se oterali zli duhovi
- Ako želite negde da otputujete, onda poput Kolumbijaca treba u novogodišnjoj noći uzeti kofer i prošetati s njim po kući
-U Rusiji se na papiru zapisuju želje, a papir se onda spali, a njegov pepeo sipa u čašu šampanjca koja mora da se popije minut posle ponoći.

 Izvor: Sensa