Paljenje žalfije je drevni ritual koji su praktikovali Indijanci, a danas se ova biljka koristi za čišćenje prostora, kako energetski, tako i od zagađivača. Evo koje su sve prednosti paljenja žalfije i da li može doneti blagostanje:

1. Čisti vazduh u domu - Ćalfija poseduje antimikrobna svojstva. To znači da drži na odstojanju bakterije, viruse i gljivice.

2. Može pomoći u ublažavanju simptoma nekih stanja - Ispostavilo se da žalfija može pomoći u čišćenju vazduha od buba i bakterija. Smatra se da aljenje žalfije oslobađa negativne jone koji pomažu u neutralizaciji pozitivnih jona. Može pomoći kod alergija i povoljno utiče na respirotorne organe. Važnoio je da ne udišete dim, već kada pročistite dobu iz nje izađite da dim nestane, a onda se vratite i osetite miris.

3. Poboljšava intuiciju - Nekada su indijska plemena verovala da miris žalfije podstiče intuiciju, isceljneje i rešavanje dilema.

4. Čisti dom od negativne energije - Koristi se za oslobađanje sebe ili svog prostora od negativnosti. Ovo podrazumeva čišćenje od prošlih trauma, loših iskustava ili negativne energije drugih ljudi. Mnogi koriste i miris žalfije tokom meditiranja.

5. Koristi se za opuštanje - Miris tamjana opušta i pomaže da pronađete unutrašnji mir. Mnogi ga koriste pred spavanje kako bi sprečili nesanicu. Studija iz 2014. je istakla belu prerijsku žalfiju kao važan tradicionalni pomagač za ublažavanje simptoma anksioznosti i za podizanje raspoloženja.

6. Može pomoći u smanjenju stresa - Ako miris zapaljene žalfije može da podstakne raspoloženje, može biti i odličan saveznik protiv stresa. Istraživanje 2016. za Univerzitet Misisipi dokazalo je da je bela žalfija bogata jedinjenjima koja aktiviraju određene receptore u mozgu. Ovi receptori su odgovorni za podizanje nivoa raspoloženja, smanjenje stresa, pa čak i ublažavanje bola.

7. Jača svest - može poboljšati vaše pamćenje i fokus.

10. Povećava nivo energije - Oslobađanje tela, predmeta i prostora od loše energije može pomoći u dobrodošlici novijoj, svežijoj i pozitivnijoj energiji. Miris žalfije je izuzetno pprijatan i značajno podstiče pozitivnu energiju u domu.

Kako da zapalite žalfiju? Otorite prozore i vrata kako bi dim izlazio. Potrebno vam je da imate metalnu ili glinenu posudu u koju ćete staviti žalfiju. Najčešće se žalfija savija u snop, a onda se uposudi pali. Zapalite kraj snopa žalfije šibicom - budite oprezni i sve radite polako, van zapaljivih materija. Vrhovi listova treba da gore polako, oslobađajući gust dim. Usmerite ovaj dim kroz prostor. Možete spustiti žalfiju u posudu dok skroz ne izgori.

Izvor: Sensa