Anksioznost nažalost postaje stanje koje pogađa sve više ljudi savremenog vremena. Tempo i ritam života, stalno trčanje za ambicijama i rezultatima, pritisak, izolovanost od stvarnog života, usredsređenost na spoljašnja dostignuća, taj užurban životni stil povećava rizik od anksioznosti.

Istraživanja pokazuju da se sklonost ka depresivnomraspoloženju i anksioznosti može povećati tokom hladnog i tmurnog prelaska iz jeseni u zimu. Ipak, brigom o sebi i svom mentalnom zdravlju kroz određene navike i prakse koje prijaju, možemo smanjiti anksioznost, nervozu, stres i učiniti da svaki dan započnemo spokojno i u dobrom raspoloženju.

1. Započnite jutro mirnim disanjem - Ritam našeg disanja i sama sposobnost da duboko udahnemo već smiruju anksioznost. Nakon buđenja provetrite sve prostorije u domu. Osvežite vazduh u prostoru i udahnite duboko. Ako ne volite jogu, možete jednostavno da se udobno popnete na krevet, ispravite leđa, zatvorite oči i dišete u veoma mirnom ritmu 3-5 minuta. Tako da za 1 minut možete napraviti 3-4 ciklusa udah/izdah.

2. Vežbanje - Istraživanja dokazuju da svaka fizička aktivnost poboljšava raspoloženje. Telo počinje da oslobađa hormone radosti, koji poboljšavaju emocionalno stanje. Ako ujutru vežbate, osvestićete da dan počinje inspirativno i produktivno, što će automatski poboljšati raspoloženje.

3. Postavite ciljeve - Ne trošite svoje vreme besciljno. U planiranju ne treba preterivati, ali je istina da nas planiranje i organizacija smiruju. Postavljanje ciljeva ujutru služi kao kompas na putu uspeha i razvoja. Vaš cilj može biti vezan za posao, dom, voljene osobe, neppoznate ljude kojima je potrebna pomoć ili podrška... Bez obzira koji su vaši ciljevi, postavite ih kao nemere i zakoračite u dan sa jasnim smerom.

4. Zahvalnost - Postoji jedna fraza koja poručuje: "Kada se žalimo, Bog pokazuje da može biti gore. Kada zahvaljujemo, Bog pokazuje da može biti mnogo bolje." Kada se fokusiramo na ono što je loše i negativno, manje primećujemo stvari koje su dobre i vredne u našem životu. Pisanje dnevnikazahvalnosti je jednostavna praksa koja nas uči da vidimo dobro, da osvestimo pozitivno i da budemo srećni u malim stvarima.

Želimo da vas svako jutro uči srećnom životu - kreirajte ga tako da bude mirno, spokojno i pozitivno, kao i ceo ostatak dana!

Izvor: Sensa