"Mali princ" je jedna od najdivnijih knjiga koja je mnogima ukrala srce, od detinjstva do odraslog doba. Znamo da je srce Malog princa čisto i puno ljubavi, da borba protiv baobaba (negativnih misli) traje uporno, da se ruža voli i kad ostari. Pisac ovog dela Antoan De Sent Egziperi za mnoge je misterija, a evo šta niste znali iz biografije pilota, pisca i čoveka ogromnog srca:

1. Pilot Sent Egziperi je više puta srušio svoj avion

Pilot koji sedi na peščanoj dini u blizini svog srušenog aviona je sam autor. Nije mogao da zamisli svoj život bez neba, pa je leteo i leteo. Brojni udesi u avionskim nesrećama i rane koje je trebalo lečiti u bolnicama nisu zaustavile hrabrog pilota.

2. Mali princ je mogao biti inspirisan Malom sirenom

Upravo tokom jednog od tretmana u bolnici, pilotu je bilo jako dosadno: to se dogodilo početkom 1940-ih. Da bi kratko proveo vreme, Antoan je pročitao Andersenovu knjigu bajki i veoma mu se dopala Mala sirena. Neki istraživači Sent Egziperijevog dela vide izvesni paralelizam između zapleta danske bajke i Malog princa .

3. Prototip ruže - Sent-Egziperijeva sopstvena žena

Ponosna i svojeglava Konsuelo nikada nije bila žena uzornog pisca. Najviše su živeli odvojeno, sastajali se u različitim gradovima i državama. Njihov odnos je bio složen - eksplozivan, dubok, strastven i čudan, ali su se istinski voleli.

4. Autor je sam uradio ilustracije

Sent Egziperi nije sebe smatrao umetnikom, međutim, da bi se nekako zabavio između izleta, stalno je crtao likove na komadima papira, a nakon nekog vremena kreirao je ciklus ilustracija za gotov rukopis Malog princa u akvarelu.

5. Ovčica je inspirisana pudlicom

Zanimljivo je da su ne samo likovi, već i izgled likova kopirani sa prototipova iz stvarnog života. Dakle, pisac je nacrtao tigra od sopstvenog psa boksera, a naivno i slatko ovčica u kutiji - od pudlice koja je pripadala njegovim prijateljima. Lisica, kao dve kapi vode, liči na pustinjsku lisicu feneka (malog rasta i ogromnih ušiju), koju je Sent Egziperi bezuspešno pokušavao da ukroti u Maroku.

6. Sent-Egziperi je ostavio gotov rukopis na stolu prijatelja

Zgužvana koverta sadržavala je stranice prekrivene nejasnim, ishitrenim rukopisom sa precrtanim frazama, mrljama, prolivenim mrljama od kafe i tragovima cigareta. Bio je to poklon za rastanak: pisac je na koverti priznao da bi želeo da ostavi nešto neverovatno, ali ovaj rukopis je bio jedino što je imao. Ubrzo nakon toga, pisac je nestao bez traga, odletevši na borbeni zadatak. Tačno mesto pretpostavljene smrti još nije utvrđeno. Srebrna narukvica sa inicijalima pilota pronađena je tek 1998. godine na moru kod Marseja.

7. U Francuskoj je objavljeno prvo izdanje Malog princa nakon nestanka autora.

Prvo objavljivanje nežne i dirljive knjige o ljubavi i smislu života dogodilo se 1943. godine u Sjedinjenim Državama – odmah na engleskom i francuskom. Nakon toga, knjiga je prevedena na 300 jezika, uključujući i veoma retke.

Izvor: Sensa