Spavaća soba je mesto u kojem provodimo puno vremena, opuštamo se, bistrimo um i dobijamo energiju za novi dan. Ukoliko ste imali težak i stresan dan, konflikt ili vas je neki događaj uznemirio, važno je da emocije vratimo u stanje ravnoteže pre nego što odemo na spavanje.

Kada zaspimo pod utiskom negativnosti, moguće je da ćemo imati lošiji kvalitzet sna, da se nećemo domoriti, kao i da ćemo mrzovoljni i neraspoloženi započeti jutro. Feng šui stručnjaci takođe ističu da su negativne emocije u spavaćoj sobi najrizičnije po energiju. Pozitivna energija Ki koja je koncentrisana u spavaćoj sobi, štiti nas i pomaže da se osećamo bolje, bistri um, motiviše i jača optimizam. Ova vitalna i povoljna energija može biti narušena negativnim mislima i emocijama, kao i negativnim iskustvima koje potiskujemo u sebi i donosimo u prostor u kojem se odmaramo.

Kako očistiti negativnost pre spavanja?

Najefikasniji i najlakši način je meditacija. Meditacija je praksa koja je osmišljena da vas nauči da prebacite pažnju sa jedne stvari na drugu – u ovom slučaju sa negativnih emocija na neutralne ili čak dobre. Nije bitno da li ste početnik, možete da isprobate meditaciju, postoje razne tehnike i pristupi. Izaberite onaj vid meditacije koji vam najviše prija i pred spavanje uplovite u mirno meditativno stanje.

Takođe je veoma korisno dobro provetriti prostoriju u kojoj spavate pre spavanja, ali i opuštajuća kupka sa esencijalnim uljima četinara ili topao tuš mogu dodatno pomoći. Ako imate voljenu osobu koja je veoma pozitivna i kojoj se možete obratiti za pomoć, uradite to. Razgovor ponekad može skinuti teret, možete dobiti važan savet i osećati se bolje.

Sa druge strane, ako komunikacija sa partnerom počinje da prelazi u svađu, najbolje je da se dogovorite da odložite diskusiju za sutra. Uopšteno govoreći, kada dvoje ljudi odu u krevet ogorčeni i negativni, to može da podigne njihovu ogorčenost na sledeći nivo.

Sve briljantne i zanimljive ideje pojavljuju se u većini slučajeva ujutru, kada je um bistar i glava radi sto posto efikasno. Sutra je novi dan - baš ova rečenica koju možete izgovoriti pre nego što legnete u krevet, može pomoći da se osećate bolje i rasterećenij. Osvestite da vam svaki novi dan donosi priliku za razvoj, napredak, nove ideje i šanse.

Izvor: Sensa