Budistički mudraci formulisali su karmičke zakona koji utiču na život svake osobe. Ako ih ne poštujemo, to će dovesti do negtivnih posledica po druge, hteli mi to ili ne. Stoga, kada treba da doneste neke važne odluke u svom životu, kada vam život donese težak period u životu ili jednostavno kada želite da ostvarite svoje ciljeve, setite se ovih zakonakarme:

Zakon o pravoj akciji, tj. ispravnom delovanju

Ovaj zakon je formulisao Dalaj Lama u knjizi "Put pravog vođe". Njegova suština je briga za dobrobit drugih-koju god akciju da preduzmemo ili nameravamo da preduzmemo, nužno moramo uzeti u obzir interese drugih ljudi. Kada nešto želite da preduzmete, razmislite da li će posledice ove odluke nekome naneti štetu. Ukoliko neće, onda možete preduzeti akciju. Ako hoće, pokušajte da budete kreativni i da pronađete drugo rešenje čije posledice neće nikome naškoditi. Ako nije moguće potpuno izbeći štetu, uverite se da je šteta opravdana. 

Zakon ovde i sada

Fokusiranje na prošlost i/ili budućnost odvlači nas od onoga što se dešava ovde i sada. Opterećujuće misli, stari obrasci ponašanja i stari snovi sprečavaju nas da pronađemo nešto novo. Umesto da se bavite onim što je bilo ili što će biti, posvetite se onom što je sada. Pronađite lepotu u svakom danu, posvetite se ljudima koje volite i koji možda jednog dana neće biti više sa vama, postavite ciljeve i radite na tome da ih ostvarite.

Zakon rasta

Suština ovog zakona je da stalno težimo da napredujemo, da učimo, usvajamo nove veštine i znanja, radimo na sebi, na komunikaciji s drugima, na razumevanju drugih, na učenju iz grešaka… Put je važniji od odredišta, a taj put podrazumeva promene. Kretanje napred ima moć samo po sebi. Robin Šarma je u svojoj knjizi "Vođa bez titule" napisao da kada prevladaju frustracija, strah i nesigurnost, treba da nastavimo da radimo ono što smo radili ranije. Treba da idemo napred čak i ako ne znamo kuda idemo.

Izvor: Sensa