Tokom života susrećemo se sa mnogo različitih ljudi. S nekima postajemo prijatelji, neki su nam rod, neki drugi samo poznanici, sa nekima smo prinuđeni da radimo, a s nekima čeznemo da budemo… S nekim ljudima želimo da provodimo mnogo više vremena, ali dešava se da oni nemaju iste potrebe i želje kao i mi. Rezultat je da gubimo svoje dragoceno vreme na one koji to ne znaju da cene, koji nas ne vole, ne poštuju, ne vrednuju dovoljno…

Zašto posvećujemo pažnju i slobodno vreme onim ljudima koji ne žele da ga provode sa vama? To možemo objasniti privlačenjem. Često se zainteresujemo za osobu koja ne obraća mnogo pažnje na nas. Tipičan primer je devojka koja potajno voli momka koji je i ne primećuje u društvu. Ovim fenomenom bavio se i čuveni pisac Paulo Koeljo, a ističe se jedna njegova mudra i poučna misao koju bi bilo dobro da usvojimo.

 “Ne zagađujte svoj život ljudima koji vas ne cene”

Zbog čega biste trošili svoje vreme i energiju na ličnosti koje vas nisu dostojne? Time samo prljate svoj život neprijatnim emocijama, beskorisnim osobama, vodite razgovre koji nemaju niti smisla niti koristi… Kao rezultat, bićete nesrećni, neispunjeni, frustrirani. Umesto toga posvetite se onima koji vas cene, s kojima ste ravnopravni u društvu, s kojima možete da budete vi, bez glume, onakvi kakvi zaista jeste. Posvetite vreme onima koji vas poštuju i vole, kojima je lepo da provode vreme u vašem društvu.

Izvor: Sensa