Stresna svakodnevica u savremenom užurbanom životu odražava se nepovoljno po naše psihičko i mentalno zdravlje. Telo šalje signale da mu je potreban odmor, um poručuje da ga oslobodite stresa, a duša vapi za mirom. Vreme je da napravite pauzu, udahnete duboko i odete na mesto koje predstavlja savršen balans zdravlja, opuštanja i regeneracije uma i tela – osetite i doživite svim čulima neverovatan duh Slovenije.

Slovenija – zemlja zdravlja i blagostanja, čije su šume i livade bujne i zelene, a voda kristalno čista… Gde su jezera hladna i kristalno bistra. Gde lekovita voda regeneriše telo, ali hrani i dušu… U sjaju zelenih pejzaža, oko termalnih i mineralnih izvora lekovite vode, u Sloveniji se nalazi čak 13 priznatih lečilišta i jedinstvenih spa centara. Odmor u banjama Slovenije preporučuje se za sve generacije – seniore, zaljubljene parove, porodice sa decom – svi koji žele da se opuste i učine nešto dragoceno za sebe i svoje zdravlje, osetiće divnu toplinu koja im se uvlači pod kožu i znaće da su baš tamo gde zaslužuju da budu. Gosti i posetioci lečilišta Slovenije stekli su poverenje, jer slovenačke banje su bezbedne i uređene u skladu sa najnovijim higijensko-zdravstvenim smernicama.

Slovenija Terme000002.jpg
Black thermal mineral water in Moravske Toplice. Photo: Ciril Jazbec, Slovenian Tourist Board/promo 

Prema narodnim predanjima, voda u Sloveniji ima posebnu moć, a prema nauci, svaka ima određeno lekovito dejstvo po organizam. U Rogaškoj Slatini možete pronaći jednu od najposebnijijh voda na svetu koja je bogata magnezijumom, važnim mineralom za zdravlje, terme Radenci imaju vodu bogatu mehurićima sa visokim sadržajem CO2, savršenoj za imunitet i detoksikaciju. U Moravskim Toplicama osetite energiju jedne od najtoplijih termalnih i mineralnih voda u Sloveniji - poznata je kao voda koja smanjuje bolove, ali i relaksira telo i uvodi vas u stanje opuštenosti. Terma Talaso Strunjan predstavlja renomirano slovenačko lečilište i talaso-terapeutski centar. Okružuju ga nezaboravni pejzaži i nalazi se u zaštićenom parku prirode, na slovenačkoj obali. Ovu božanstvenu oazu obasjava 2 300 sunčanih sati godišnje. Talaso Strunjan nudi brojne mogućnosti za opuštanje i aktivan odmor. Blagotvorno dejstvo mediteranske vode, klime, blata i soli, relaksiraće vaše telo, očistiti um od negativnih misli i omogućiti vam pravo uživanje.

Nabrojali smo vam samo mali deo iz bogate palete blagodeti lečilišta u Sloveniji. Smeštena u prirodnom okruženju Panonske nizije, kraškog regiona, Alpa i Mediterana, svako može pronaći tretman koji mu najviše odgovara. U duhu prirode koja svojim zelenilom opušta i smiruje, njenih zvukova i mirisa koji regenerišu, možete doživeti i pravi wellness užitak koji će pomoći da stres nestane, a toksini iz tela ispare.

Slovenačka lečilišta su sinonim za spoj dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, zato je wellness u termama isceljujuće relaks iskustvo. Izuzetno bogat wellness program sadrži razne vidove masaža, saune različitih tipova i blagodeti, opuštanje uz zvukove tibetanskih posuda, piling tretmana za negu kože... Osim lekovite vode, koristi se blato, terapeutski peloidi, so i prirodni treset, a osetićete i sve blagodeti morske i planinske klime sa aerosolima.

Slovenija Terme000004.jpg
PROMO/aquafun_naravna_zdravilisca_terme_catez_ciril_jazbec 

Odmor u banjama Slovenije preporučuje se za sve generacije – seniore, zaljubljene parove, porodice sa decom – svi koji žele da se opuste i učine nešto dragoceno za sebe i svoje zdravlje.

U Sloveniji možete doživeti potpuno autentične tretmane kroz koje ćete otkriti nove tajne opuštanja tela i uma. Tako u raznim delovima Slovenije možete pronaći masaže medom, dok u termi Laško Spa možete probati pivski tretman koji umiruje, ali i neguje kožu i održava njenu vitalnost. U termama Zreče kupajte se u "zemljanoj kupki" od lekovitog treseta ili u vulkanskom blatu sa Pohorja. Blato se takođe koristi i za masaže i obloge. Takođe, možete uživati u slanim sobama, morskim masažama na otvorenom, osetiti lekovite moći livadskog bilja, odmarati na jastucima napunjenim heljdom itd.

Slovenija Terme000005.jpg
PROMO/Ciril Jazbec, Slovenian Tourist Board 

Pored wellness programa, u Sloveniji se možete upoznati i sa selfness načinom života, konceptom koji spaja fizičko, mentalno zdravlje i pozitivnu energiju. Podseća i uči vas koliko je važno da se povežete sa sobom, pronađete ravnotežu i svakodnevno se fokusirate na lično blagostanje. Terme Olimia koriste holistički, sveobuhvatan pristup postizanja blagostanja, pa ovde možete posetiti moderan Wellness centar Orhidelia - prava oaza mira. Pored svežine i divne morske klime u termi Portorož, očekuju vas ajurvedski programi, joga i meditacija pored mora, holistički pristup lečenju i opuštanju - sve divne tehnike koje vas mogu ponovo povezati sa vašim unutrašnjim "ja".

Doživite Sloveniju svim čulima! Neka ovo putovanje bude još jedan od načina da kažete životu i sreći DA!