Više meditirajte, promenite način ishrane, idite kod lajf kouča, probajte sa poslovnim koučingom, organizujte bolje svoje vreme... Postoji desetine načina da steknemo ili uvežbamo neke veštine koje će nam omogućiti da radimo brže i više, a to je čini se prioritet današnjice. Možemo probati stotine tehnika za povećane efikasnosti ali suština je da postoji nekoliko navika koje rade žene koje uspešno završavaju svoje obaveze bez stresa. Saznajte šta one rade drugačije.

Bez telefona ujutru

Iako ovaj savet zvuči skoro banalno, činjenica je da nam skrolovanje po društvenim mrežama pojede ozbiljnu količinu vremena. Umesto gledanja u ekran dok ispijate jutarnju kafu bolje počnite da praktikujete pisanje jutarnjih stranica, vežbu zahvalnosti ili čitanje – ali nečega na papiru! Ostavite telefon u drugoj prostoriji ili isključite internet na sat vremena. Ovaj nedigitalizovan prostor će vam omogućiti da započnete dan potpuno drugačije – u miru, u svom telu, smireni i centrirani.

Pustite rešenja da dođu do vas

Kada se nalazimo u situaciji u kojoj je imperativ da dođemo do rešenja naš mozak će uspaničeno tražiti i ispitivati moguće alternative. Ipak, jedna od tajni kreativnosti jeste da nam najbolje ideje obično dolaze u trenucima potpune opuštenosti kada smo odmaknuti od problema ili čak fokusirani na nešto deseto. Kada pustite vaš um da malo luta pomažete mu da vidi rešenja tamo gde mu je do malopre to bilo nemoguće a vežbate i bolje pamćenje. Na vama je da izaberete koje su to aktivnosti kada vam um !najbolje luta“: kratko tuširanje, šetnja, kupanje u bazenu, kuvanje... Setite se aktivnosti koja vas uvodi u to stanje sanjarenja kada um prijatno luta bez osuđivanja i preispitivanja.

Uživajte u pobedi!

Život nije borba ali postoje situacije koje pred nas stavljaju takve izazove i najbolje je da im tako i pristupamo. Nije cilj biti bolji od drugih već bolji od naše verzije sebe od juče! I zato kada se nađete u situaciji da svojim sposobnostima, talentima, veštinama i radom pobedite, rešite neki problem, dobijete nov posao ili poziciju, napravite opasno dobru prezentaciju – uživajte u pobedi! Dopustite sebi da budete ponosne i zahvalne i za prilike da testirate svoje veštine i za uspehe koje ostvarujete. Ne budite gordi ali ne umanjujte svoje zasluge. Potvrdite ih!

Promenite „scenografiju“ i izbegnite odlaganje obaveza

Ako vas čeka težak zadatak i skloni ste prokrastinaciji možete da zaobiđete tu prepreku uz promenu sredine. Uzmite lap top i sedite u baštu kafića ili klupu u parku, pa odstle napišite taj nezgodan mejl ili završite komplikovan projekat. Promena okruženja doprinosi tome da se naše misli izoštre, da se trgnemo iz obamrlosti i probudimo kreativne sokove.

Podelite dosadne zadatke

Umesto da vas ceo dan opterećuje misao kako vas čeka gomila mejlova na koje morate da odgovorite ili veš koji treba da posložite – probajte dosadne zadatke obavljate tokom nekoliko jednominutnih etapa tokom dana. Na primer: odgovorite na jedan mejl ili popakujte samo majice, pa se vratite onome što vam je važnije. Možete te dosadne zadatke da shvatite kao male pauze tokom kojih ste aktivni i opet završavate neke obaveze.

Dajte sebi dozvolu da odustanete

Ponekada je dovoljno da znate da možete da odustanete. Već to je opuštajuća ideja sama po sebi zbog koje automatski osećate manje pritiska posebno kada su u pitanju stvari koje ne volite da radite. Ukoliko svako jutro pijete neukusnu ali vrhunsku zdravu mešavinu zbog koje vam se i ne ulazi u kuhinju dajte sebi dozvolu da možete da odustanete od te prakse kad god poželite. Smućkajte je i popijte još danas, pa dajte sebi 24 sata vremena do sutradan da razmislite da li želite da nastavite sa tim jutarnjim ritualom ili ne. Budući da ste se oslobodili pritiska, nejverovatnije ćete i nasatviti.

Nijedna ideja nije za bacanje

Zapisujte sve ideje koje vam padnu na pamet. U telefonu, na papirićima, u sveskama... Kako god da zvuči, izgleda ili deluje pribeležite je i kada na nju naletite mesecima kasnije velika je verovatnoća da ćete imati i resurse i kompetencije da ideju realizujete. Zapisivanje vam pomaže, ne samo da bolje pamtite već i da bolje spavate. Zapisivanje to do liste pred spavanje zaustavlja uskomešane misli koje vas inače dugo drže budnima. Izvor: Sensa