Pefkohori je često jedno od omiljenih letovališta u Grčkoj kada je reč o srpskim turistima. Smešteno je na 100 kilometara udaljenosti od Soluna na tzv. prvom prstenu HalkidikijaKasandri.

Pored lepih plaža koje osvajaju na sam pogled i uživanje u čistoj morskoj vodi, mnogi smatraju da na je u Pefkohoriju najlepši zalazak Sunca na Halkidikiju. Maslinjaci, borova šuma, divni mirisi i gostoprimstvo Grčke je ono što izaziva da mnogi ljudi iz godine u godinu za opuštanje biraju baš ovo mesto.

Pored divnih plaži, u Pefkohoriju možete doživeti mnoge avanture, ići na organizovne izlete i posetiti Afitos, prepo mesto neverovatne arhitekture koja predstavlja spoj tradicionalnog i modernog stila, sa kamenim kućama, kaldrmama i uskim uličicama. Krstarenje do Sitonije i obilazak NeosMarmaris su jedan od omiljenih izleta. Takođe, Krstarite brodićem koji obilazi poluostrvo Atos i sa mora bacite pogled na manastire SveteGore. Možete posetiti Solun i pećinu Petralona, otkrivenu sredinom prošlog veka. Što se tiče samog mesta Pefkohori, posetite u starom delu pravoslavnu crkvu podignutu u 19. veku.

Pefkohori ima gradsku plažu, ali ako volite da obilazite različite plaže, onda obavezno posetite 3 u okruženju:

1. Plaža Ksenija - najpoznatija plaža ove regije, do nje se lako stiže kolima i ona je smeštena na krajnjem jugo-istoku prvog prsta Halkidikija na kom se nalazi i Pefkohori. Sama plaža je pusuta peskom, sa dugačkim pojasom plićaka i kristalno čistom vodom, što je čini idealnom za sve a pogotovo za decu i neplivače. Plaža ima barove, restorane, ležaljke, suncobrane i kabine za presvlačenje.

2. Plaža Golden Beach - omiljeni izbor onih koji ne vole gužvu i buku. Ova plaža je oaza mira i tišine, nije komercijalizovana kao druge, pa je najbolje da ponesete ono što vam treba. U pozadini blaže nalazi se borova šuma, a sama plaža je prekrivena finim peskom, dok je ulazak u vodu dugačak plićak, more je izuzetno mirno i čisto, a talasa gotovo da nema.

3. Glarokavos plaža - nalazi se u nastavku Pefkohorija van naseljenog mesta, nekih 2,5 kilometara od centra na ulazu u Glarokavos zaliv. Ima prirodni hlad jer je okružena borovom šumom, u more se ulazi postepeno, a plaža je posuta peskom i sitnim kamenčićima. Veliki broj ronioca posećuje ovu plažu zbog bogatog podvodnog, pa ukoliko volite da ronite očekuje vas duplo uživanje.

(Sensa)