Božićni vikendje stigao i sve oko vas promoviše osećaj sreće. Reklame, televizijski programi, društvene mreže... koncept savršene harmonije za Božić dopire kroz medije i stvara percepciju o tome kako praznici treba da izgledaju. U mnogima to budi nesigurnost, osećaj manje vrednosti i izaziva nepotreban stres i frustraciju. Postoje i načini da probudite praznični duh ali ipak ništa ne treba da radite na silu.

 Iza nas su periodi iskušenja, gubljenja osećaja „normalnosti“, a kroz koje smo imali priliku da sagledamo ukupnu sliku društva i vremena kome pripadamo. Sve njihove nesavršenosti. Zajedno smo upijali tugu i nemoć, delili je. A onda smo ponovo počeli da težimo sreći. Činilo se da je to jedina opcija da se zaleče kolektivne rane. Ali sreća se ne može lažirati. Trebalo bi da bude iskrena jer, inače, dodatno narušava naše mentalno zdravlje jer njen nedostatak u nama izaziva razočaranje. Izgubili smo kompas za balansiranje igrajući se sa dve krajnosti.

 Pokušavamo da nateramo sebe da budemo ono što u tom trenutku možda i nismo. Bez obzira na to koliko se trudimo da obradujemo druge i stvorimo viziju Božića koja je, realno, veštačka, svako od nas doživljava nešto individualno u svojim malim univerzumima. Srodni, ali različiti, i ne možemo, i ne treba, svi isto da reagujemo.

 Ono što možemo da uradimo je da osećamo, a ne da potiskujemo i gutamo emocije. Priznajte svoje unutrašnje stanje i pogledajte ga. Nastalo je sa razlogom; to je proizvod naših odnosa i delovanja. Što više suzbijate svoje emocije, to će one jače i agresivnije izaći na površinu. Zatim dolazi do sukoba i besa. Izlivi koji su nekontrolisani i, zapravo, nepotrebni. Umesto lažnog osmeha, podelite svoje pravo stanje. I nemojte se stideti jer niko nije savršen i niko ne treba da lažira sreću.

Ne radite ono što ne želite. Ne želite da po pedeseti put gledate isti film koji već godinama citirate bez razmišljanja i znate svaku scenu napamet? Zaista ne morate! Idite u svoj prostor, čitajte knjigu, slušajte muziku, surfujte internetom... To što je porodica na okupu ne znači da svi članovi moraju sve vreme biti povezani pupčanom vrpcom. Ovo je i vaš period odmora, ne samo posla i druženja. I to vam niko ne može oduzeti. Zapamtite da to ne znači da ste sebični. Vi ste jednostavno iskreni.

Smanjite očekivanja svih članova. Nedavna prošlost je možda bila suviše surova, ali smo imali priliku da budemo realni. Normalnost nije svet snova i nada. Nikome ne dugujete ništaviše od sopstvenih mogućnosti. Ponekad je potrebno ne ispuniti sva obećanja, ako ste shvatili da su ona zaista neostvariva. Bolje je ublažiti razočaranje nego pokušati da ga ne izazovete.

 Tek tada ćete shvatiti kako sreća dolazi spontano. Ne zato što je nosite na licu i pokazujete sliku idealne porodice, obroka, poklona... već zato što to zaista osećate. Ako dozvolite sebi i drugima da budu ranjivi, upoznaćete neke nove aspekte koji vam ranije nisu bili vidljivi i nastavićete da produbljujete svoje odnose.

 Zato ne upadajte u zamku sreće koja ima rok trajanja od dva dana, već je gradite postepeno. To je jedino moguće.

Saznajte još i kojih 7 stvari treba da uradite preko praznika i probudite prazniču čaroliju.

BONUS VIDEO:

Božićne puslice TikTok/tinascucina

 Sensa.hr/Sensa/M.D.