Ovaj lagani i kremasti veganskikolač vole svi, od dece do odraslih, a ukus je zaista poseban.

Kombincija šlaga, banane, čokoladevišanja - prava čarolijaukusa. Idealan je za svako slavlje, ali i za uživanje uz šoljicu crne kafe.

Recept

Sastojci:

Čokoladni deo:

100g vegasnkog putera
90g šećera
1 pasirana banana
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica jabukovog sirćeta
240g brašna
1 kašika kukuruznog skroba
30g kako praha
1 prstohvat soli
150ml biljnog mleka (bademovo, koskosovo)

Pročitajte još

RECEPT ZA KOLAČ ANĐEOSKI ROLAT - SLADAK UKUS NEBA: Kremasta i mekana poslastica koju svi obožavaju

KREMPITA NA DRUGAČIJI NAČIN: Najkremastiji kolač koji se topi u ustima (RECEPT)

KOLAČ KOJI MOŽETE DA JEDETE I KADA ŽELITE DA SMRŠATE: neodoljivi slatkiš od jabuka i ovsenih pahuljica - spreman za 15 minuta (RECEPT)

Fil od banane i višanja:

450g biljnog šlaga
1 kesica gustina
2 kašike šećera u prahu
prstohvat vanilinog šećera
100g izrendane crne čokolade
4 banane
150g marmelade od višanja

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Mikserom umutite puter sa šećerom i pasiranom bananom. Mutite sve dok ne dobijete jedinstvenu smesu.

U maloj šolji pomešajte prašak za pecivo sa jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji sa strane.

Pomešajte brašno, kukuruzni skrob, kakao i so u jednoj posudi, pa dodajte umućeni puter sa šećerom i bananom i postepeno dodajte mleko dok mutite mikserom. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Zatim dodajte jabukovo sirće sa praškom za pecivo i nastavite da mutite još 2 minuta.

Okrugli pleh (20/22cm) obložite papirom za pečenje, pa sipajte dobijenu smesu i pecite oko 25 minuta.

Skinite oko 1,5 cm gornjeg sloja dobijenog čoko biskvita, tako da napravite u njemu udubljenje, a sa strane ostavite ivice. Skinuti gornji sloj izmrvite prstima i ostavite sa strane. (pogledajte video).

Umutite šlag, pa dodajte gustin, šečer u prahu i vanilin šećer, pa mutite dok ne dobijete čvršću smesu. U dobijeni fil sipajte izrendanu čokoladu, promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta u frižideru.

Oljuštite 4 banane i poređajte ih u šupljinu u biskvitu, pa ih premažite marmeladom od višanja. Preko dodajte fil od šlaga i izrendane čokolade. Dodajte ga takod a pravite okrugli oblik. Preko šlaga poređajte čokoladni biksvit koji ste prethodno izmrvili rukama.

Vaša poslastica je spremna!